Societat 19/05/2022

El Banc de Llet Materna bat el rècord històric de donacions a les Illes

La llet distribuïda als hospitals va augmentar un 27% el 2021

ARA Balears
2 min
Un nadó prematur.

PalmaEn el dia internacional de la donació de llet materna el Banc de Llet de les Illes Balears celebra una xifra rècord: 429,6 litres de llet aconseguits l'any 2021 que van servir per alimentar 137 nadons prematurs. Aquesta és la xifra més alta de la història de l'entitat.

Així mateix, també va augmentar un 27% la quantitat de llet materna distribuïda als hospitals (de 275,3 al 2020 a 349,25 litres el 2021) i un 26% el nombre de nounats atesos (de 109 a 137).

Cal dir que l'Arxipèlag va ser la primera comunitat on es va crear un banc de llet; actualment n'hi ha 16 a tot l'Estat. La llet que es conserva al banc prové de dones que estan alletant el seu fill i, de manera altruista, fan la donació.

Qui pot ser donant?

Poden ser donants de llet materna totes les mares sanes que estiguin donant el pit. És condició indispensable que no hagi transcorregut sis mesos des de la data del part. Durant aquesta època, la llet materna posseeix els nutrients i agents immunològics òptims i és el millor aliment per al nounat. A causa d'aquesta temporalitat, sempre es necessita la donació de llet. Aproximadament, un nounat de molt baix pes (menys d'un quilo) necessita dos litres de llet materna per setmana per a una alimentació correcta.

Els bebès atesos són en la majoria prematurs de molt baix pes. La llet materna és necessària per ajudar-los a augmentar les defenses, ja que actua com a protector de l'aparell digestiu, evitant en gran manera l'aparició de la necrosi intestinal i facilitant la recuperació després d'una intervenció quirúrgica.

Com puc donar?

Les mares interessades a donar llet materna poden contactar amb el Banc de Llet Materna del Banc de Sang i Teixits. Després d'una entrevista mèdica, reben un extractor i envasos per recollir les seves donacions.

Des de casa, les mares que estiguin alletant s'extreuen la llet, la guarden en els envasos i la conserven en el congelador del seu domicili fins que crida el Banc de Llet Materna, que envia un missatger i la porta fins al Banc de Llet. L'entitat analitza la llet materna, la pasteuritza i la congela i la distribueix a les unitats de nounats dels hospitals.

stats