Societat 06/07/2023

Les Balears registren 268 agressions a infermeres el 2022

És la quarta autonomia on més atacs s'han produït, segons les dades de l'Observatori d'Agressions del Consell General d'Infermeria (CGE)

ARA Balears
2 min
Una infermera, durant la seva jornada.

PalmaLes Illes Balears són la quarta comunitat autònoma d'Espanya on més agressions a infermeres es varen registrar durant l'any 2022. Es varen comptabilitzar 268 incidents, segons les dades aportades per l'Observatori d'Agressions del Consell General d'Infermeria (CGE). A tot Espanya es varen registrar 2.580 agressions, fet que en suposa un increment de més del 58,38% en relació amb l'any 2021, quan foren 1.629.

Per comunitats, Andalusia és la que ha registrat un major nombre d'aquests successos, amb 728, seguida de Castella i Lleó, amb 317; el País Basc, amb 315; les Balears, amb 268, i Galícia, amb 188. D'altra banda, les regions amb menys agressions han estat Ceuta, amb 3; Extremadura, amb 1; Melilla, que no en va registrar cap; Cantàbria, amb 8; les Canàries, amb 11, i Catalunya, amb 18. No obstant això, "aquestes dades no reflecteixen el total de les agressions reals", segons el director de l'Observatori i secretari general del CGE, Diego Ayuso.

A Espanya falten 100.000 infermeres

Diego Ayuso ha assenyalat que, en aquest moment, l'augment "no es deu realment al fet que les agressions s'hagin incrementat de manera tan alarmant, sinó que hi ha una major conscienciació dels professionals a l'hora de denunciar i una major sensibilitat a l'hora de registrar les dades per part de les comunitats autònomes".

Per la seva banda, el president del CGE, Florentino Pérez, ha lamentat que les infermeres d'Espanya s'enfronten cada dia a la seva feina amb "una càrrega assistencial bestial, a causa del dèficit crònic de professionals" i ha destacat que a Espanya falten 100.000 infermeres per equiparar-se a la resta de països europeus. Davant aquesta situació, des del CGE demanen col·laboració: "Als polítics perquè solucionin els problemes de la professió"; als ciutadans, "comprensió, solidaritat i que censurin els comportaments delictius i violents, que alertin de quan es produeixi una situació de violència, que intervinguin si cal i que testifiquin, si així se'ls demana", i a les infermeres els reclama "que no deixin cap vexació sense denunciar, per mínima que sigui".

stats