Habitatge
Societat 01/04/2024

Les Balears, el territori més car de tot l'Estat on comprar un habitatge

Els municipis amb més component turístic es continuen desaccelerant més lentament que la mitjana estatal, segons Tinsa

ARA Balears
2 min
A hores d'ara hi ha 764 habitatges en el registre de grans tenidors de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge

PalmaLes Balears són el territori de l'estat espanyol més car on comprar un habitatge. Així es desprèn de les dades publicades aquest dilluns per Tinsa, segons les quals les Balears i Palma són l'única comunitat autònoma i capital amb un nivell de preus superior al del boom immobiliari del passat 2007.

Segons la societat de taxació, els preus residencials s'han mantingut a l'entorn de l'estabilització a la majoria de territoris de l'Estat. Fins i tot a ciutats considerablement tensionades, com Madrid i Barcelona, el preu ha minvat un 1,1% i un 0,7%, respectivament, en la taxa trimestral d'aquest 2024. Malgrat tot, Tinsa assenyala que el preu es resisteix a baixar en zones més turistitzades, com ara les Illes Balears.

El preu de l'habitatge per Comunitats Autònomes

“L'escassetat d'oferta a les zones de concentració de la demanda continuarà sostenint els preus”, apunta la directora d'Estudis de Tinsa, Cristina Arias. Amb tot, considera que el manteniment de l'ocupació i la "recuperació progressiva del poder adquisitiu", gràcies a un lleuger control de la inflació, "mantenen la solvència de les llars i la confiança del consumidor".

Pel que fa a les variacions trimestrals en el conjunt de les comunitats autònomes, Tinsa destaca una estabilitat "general", amb vuit que registren petits descensos. Les dues majors contraccions corresponen a Catalunya (-2%) i Ceuta (-1,7%). Per contra, el preu de l'habitatge a les Balears supera per quart trimestre consecutiu el màxim de la seva sèrie històrica aconseguit el tercer trimestre de 2008 i se situa un 7,1% per sobre d'aquesta referència. Les segueix en proximitat a màxims la comunitat de Madrid, on el valor mitjà es troba un 9,5% per sota.

Quota hipotecària mensual

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, la hipoteca mitjana a Espanya se situa en 141.912 euros en el quart trimestre (darrera dada disponible), amb una quota mensual de 707 euros, que en el cas de les Illes Balears arriba als 1.284 €/mes de mitjana. Altres províncies amb quotes mensuals elevades són Madrid (981€/mes), Màlaga (893 €/mes), Barcelona (868€/mes) i Guipúscoa (807€/mes). A l'extrem oposat, els menors pagaments mensuals corresponen als veïns de Cuenca (392 €/mes), Lugo (409 €/mes) i Jaén (413 €/mes).

stats