Societat 20/03/2020

Mor la quarta persona amb coronavirus a les Illes, on ja n'hi ha 203 casos

Es tracta d'un home de més 90 anys amb patologies prèvies ingressat a Son Llàtzer

Maria Fuster
3 min
El coronavirus pot obrir                  a les Balears una crisi pitjor que la del 2008

PalmaUn home de més de 90 anys amb patologies prèvies que estava ingressat a Son Llàtzer des del 14 de març ha mort. És la quarta persona que mor amb coronavirus. A més, el Ministeri de Sanitat ha informat que s'han detectat 34 nous casos de Covid-19 a les Illes Balears, de manera que ja hi ha més de 200 persones amb la malaltia a l'Arxipèlag, concretament 203, segons ha avançat l'agència Efe. El govern espanyol també ha informat que hi ha 10 persones amb coronavirus a l'UCI i 10 més han rebut l'alta.

El portaveu del comitè d'alerta del coronavirus, Francesc Albertí, ha recordat que ahir, dia 19, va morir un home de devers 30 anys, també amb patologia prèvia i amb coronavirus, a l’Hospital Universitari Son Espases. En relació amb les dues darreres morts, Albertí ha comentat que es tractava de "persones fràgils". Així, ha explicat que l'home de 30 anys tenia una malaltia cardíaca congènita, i que l'home que ha perdut la vida aquest divendres dematí tenia 94 anys i pluripatologia.

Albertí ha destacat que amb les deu persones d'alta i les quatre que han mort, actualment hi ha 189 pacient actius, entre els quals hi ha 24 sanitaris, 5 més que ahir. El portaveu no ha concretat gaire la xifra de professionals que es troben en vigilància activa, ja que ha dit que són entre 250 i 300.

Manca de material protector

A la roda de premsa que ofereix cada dia la Conselleria, hi ha comparegut, a més d'Albertí, la consellera Patrícia Gómez, qui ha llançat un missatge a la població general perquè no utilitzi les màscares sinó és necessari, ja que ara els que les necessiten són els professionals. També ha admès que a Balears es va rebre menys material del que s'esperava, i ha justificat que es tracta d'un repartiment centralitzat des de Madrid i hi ha comunitats amb molts més casos que les Illes que necessiten més el material. Tot i així, esperen que arribi d'aquí a pocs dies. Atesa la situació, la Conselleria de Salut parla de la importància de reservar el material i reutilitzar-lo sempre complint la normativa perquè mantingui les seves funcions protectores.

Hospitals i UVAC

Pel que fa a les persones hospitalitzades a Mallorca, on hi ha 172 casos de coronavirus (70 ingressats i 102 atesos per les UVAC), a Son Espases n'hi ha 30 i 3 a l'UCI; a Son Llàtzer, 22, de les quals 8 són a l'UCI; a Manacor, 6, i a Inca, 4, un dels quls a cures intensives. També hi ha 9 pacients a llits habilitats a la Creu Roja de Palma. A Menorca n'hi ha 11 en total, 4 a planta del Mateu Orfila, un a l'UCI i 6 atesos a domicili per les unitats mòbils, i a Eivissa hi ha 20 persones amb Covid-19, 6 de les quals estan ingressades a Can Misses, una d'elles a l'UCI.

D'altra banda, la Conselleria ha informat que la sanitat privada té preparats 63 llits d'hospitalització i 21 llits a l'UCI. El portaveu del comitè d'alerta del coronavirus ha agraït la seva col·laboració. "El virus no distingeix entre malalts públics i privats", ha dit.

El nombre de persones que han mort a les Illes amb la malaltia ascendeix a quatre, tres dels quals estaven ingressades a Son Espases, on, a hores d'ara, estan ingressats la majoria dels contagiats per Covid-19 de la Comunitat Autònoma. Segons les xifres d'aquest dijous, de les 57 persones hospitalitzades a les Illes 27 es troben a Son Espases.

Balears, amb 203 positius, continua sent la comunitat amb menys casos amb Covid-19 després de Cantàbria, on se n'han detectat 144 casos. La següent de la llista és Múrcia, amb 204 casos, seguida per les Canàries, amb 287 positius, i Extremadura, amb 297.

Els morts per coronavirus a l'Estat ja superen el miler, amb un increment d'un 30,6% respecte d'aquest dijous. Segons ha comunicat el Ministeri de Sanitat, en tenen comptabilitzats un total de 1.002, mentre que els contagis s'eleven al 19.988, cosa que suposa un increment d'un 16,5% respecte d'aquest dijous.

stats