Societat 11/05/2021

Les Balears, una de les comunitats que ha aprofitat més bé el finançament europeu rebut en set anys

La Comissió Europea i el govern espanyol han felicitat l'Executiu balear per aquest motiu

ARA Balears
2 min
L'edifici del carrer Ramon Llull. / JOAN TORRES

PalmaLes Balears són una de les comunitats autònomes que han aprofitat més bé el finançament dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder) rebuts entre 2014 i 2020, perquè la justificació de les execucions han cobert més d’un 80% de l’ajuda programada durant aquest temps, segons ha informat el Govern en un comunicat. La Comissió Europea i el govern espanyol han felicitat l'Executiu balear per aquest motiu.

"Les Illes hem demostrat solvència en capacitat d'execució i justificació dels fons", ha dit el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, que ha afegit que la Comunitat ha liderat "la presentació i aprovació de projectes reconeguts com a Bones Pràctiques per part del Ministeri d'Hisenda, perquè 19 projectes cofinançats amb els fons europeus han tingut aquest reconeixement".

El Ministeri de Treball i Economia Social ha reconegut especialment els resultats de la implantació de l'FSE a través del programa operatiu Regional i el d'Ocupació Juvenil, en els quals han participat 28.476 aturats de les Balears. L'import d'ajuda justificada fins a 2020 ha estat de 37,6 milions d'euros, enfront dels 22 milions d'euros del període 2007-2013. També han destacat el programa SOIB Reactiva, dirigit a aturats de llarga durada de 30 anys o més.

En relació amb el Programa Feder, el ministeri ha destacat l'aposta del Govern contra la lluita del canvi climàtic perquè un 30% de la dotació financera s'ha destinat a aquest objectiu. L'import total de l'ajuda justificada ha estat de 109 milions d'euros i es preveu que a finals de l'any 2021 se n'hagi justificat el 92% de l'import programat.

En altres actuacions fetes amb els fons europeus, també destaquen la compra d'equipament de protecció individual (EPI) per al personal sanitari, l'aplicació de solucions digitals dins l'àmbit de l'educació i la salut, la instal·lació de plaques fotovoltaiques a edificis públics i la posada en marxa dels clústers de moda i nàutica. A més de l'ampliació del CEIP de ses Salines, la millora de l'enllumenat dels carrers de Palma i la implantació del nou sistema integrat de gestió del transport a Mallorca.

D'altra banda, s'ha donat a conèixer que el programa Fons Social Europeu disposarà de 77,5 milions d'euros i els Feder 222, procedents dels 300 milions d'euros dels fons europeus que han de rebre les Balears. La Direcció General de la Conselleria de Fons Europeus també ha explicat que ja s'avança en la futura programació per repartir ajudes europees els pròxims set anys. El director general, Fèlix Pablo, ha assenyalat que el Govern ja va iniciar l'any passat la planificació de l'estratègia per "avançar-nos" i no esperar a conèixer l'assignació que li pertocarà a les Illes, que preveu que es pugui saber en poques setmanes.

stats