Societat 26/06/2020

Les Balears reten homenatge a les víctimes del coronavirus

L'acte institucional també ha posat en valor la feina feta pels professionals sanitaris en la lluita contra la pandèmia

M. Fuster
2 min
L'Homenatge a les víctimes del coronavirus a les Illes Balears, en imatges

Palma226 persones han perdut la vida a les Illes a causa del coronavirus i moltes altres han estat a punt de morir, amb tot el dolor i el patiment que això ha comportat per als seus familiars i essers estimats. Aquest divendres el Govern balear ha retut un sentit homenatge a les víctimes illenques de la pandèmia i ha volgut destacar també la feina dels professionals sanitaris que han lluitat cada dia a primera línia en contra de la malaltia.

Dels més de 2.200 casos positius que s'han notificat des del principi de la crisi sanitària, 365 eren professionals sanitaris. Actualment, n'hi ha 16 que tenen covid-19 i 44 que estan en vigilància per possible contagi. Els moments més durs que varen viure va ser a final de març, quan els sindicats denunciaren la falta de material de protecció.

A l'acte, en el qual han participat membres del Govern i de l'oposició, a més de representants de la societat civil, s'ha duit a terme una encesa de cinc de les 226 espelmes que il·luminaven la Llonja a càrrec de Victòria Expòsito, Juan López i Antònia Ruiz, familiars de les víctimes, i Olga Álvarez i Miquel Morey, professionals sanitaris. Posteriorment, Isabel Salas, familiar de víctima i professional sanitària, i Victòria Expósito han destapat una placa en memòria de les víctimes que s'ubicarà en un lloc representatiu de la Comunitat. Un dels moments més emotius l'ha protagonitzat Maria del Mar Bonet qui ha interpretat, acompanyada al contrabaix de Toni Cuenta, la peça musical Joan, d'on vens?

L'homenatge a la feina dels sanitaris ha consistit en l'entrega de rams de flors per part de familiars de les víctimes de la pandèmia als professionals Antoni Payeras, Marta López, Toni Arroyuelo, Pilar Albanchel, Adelaida Coll i Nicolàs Nicolau. També s'ha fet una menció especial a tots els treballadors essencials que han fet feina fins i tot quan el confinament era total: forces i cossos de seguretat, bombers, transportistes conductors, taxistes, funcionaris de tots els àmbits, treballadors del sector de la neteja. I també l'homenatge institucional ha agraït la dedicació als mestres i a tot el personal educatiu, als treballadors sociosanitaris, als pagesos, als pescadors, als ramaders, al personal d’establiments de primera necessitat, com alimentació i farmàcies, als treballadors de mitjans de comunicació, als voluntaris de Protecció Civil i de les centenars d’ONG.

Per finalitzar, Emmanuel Bleuse, violoncel solista de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, ha interpretat el Cant dels Ocells després que totes les persones presents guardassin un minut de silenci.

stats