Societat 20/04/2020

Les Illes superen la xifra de 1.000 persones curades de covid-19

El Ministeri informa de la mort de dues persones més i de 15 nous casos de coronavirus, cap dels quals a les residències de gent gran

Maria Fuster
3 min
Laboratori de Microbiologia de Son Espases

PalmaEl Ministeri de Sanitat ha informat aquest dilluns que a les Balears s'han detectat 15 casos nous de coronavirus i han mort dues persones més en un dia. La xifra total de persones que han donat positiu a les proves de detecció de covid-19 des de l'inici de la pandèmia és de 1.788, 157 de les quals han perdut la vida. En positiu, cal destacar que les Illes, amb 12 nous curats, han superat la xifra de 1.000 persones que han superat la malaltia (1.005). Un altra dada destacable és que no s'ha detectat cap contagi nou a les residències de gent gran.

El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses ha confirmat que continua la tendència cap a baix i que a final d'aquesta setmana i principi de la que ve es veurà si hi ha cap canvi després de la incorporació de treballadors no essencials a la feina. En aquest sentit també s'ha manifestat la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font. "Hem de ser cauts", ha dit. D'altra banda, Arranz també ha comentat que, tot i que hi ha dades que diuen que les elevades temperatures podrien fer retrocedir el virus, "no abaixarem la guàrdia".

A les Illes Balears hi ha 626 casos positius actius de SARS-CoV-2, que són les persones que atén el Servei de Salut, d’acord amb les dades del Ministeri de Sanitat. És a dir, només un cas més que aquest diumenge. Ahir les dades oficials varen informar de 25 nous contagis detectats i de la mort de set persones. El dilluns se solen registrar dades més baixes que la resta de la setmana, segons ha comentat en diferents ocasions el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, que parla de l'"efecte cap de setmana", perquè durant aquest període se sol demanar menys assistència mèdica.

Material de protecció

Arranz ha explicat, en relació amb les mascaretes defectuoses enviades pel Ministeri, que hi ha tres sanitaris de l'hospital d'Inca en vigilància als quals aquest dimecres es faran les proves PCR.

Per la seva banda, la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha informat que no es repartirà material de protecció del covid-19 a tothom, sinó que només arribarà "a qui ho necessiti". Font ha anunciat que aquest dilluns ha arribat un avió amb més material i que "estam planificat com es repartirà". Arranz ha remarcat que des de l'inici de la pandèmia han arribat a les Illes 70 tones de material de protecció.

En total a les Balears s’han duit a terme 25.953 proves de laboratori (23.930 PCR i 2.023 tests d’anticossos).

Atenció sanitària

Actualment a Mallorca hi ha 355 persones hospitalitzades, 58 de les quals es troben en unitats de cures intensives. La resta de persones, 551, reben atenció per part de les unitats d’atenció al coronavirus. A Menorca, hi ha 9 persones hospitalitzades (5 a l’UCI). També hi ha 13 persones en seguiment per part de les UVAC. A Eivissa, són 41 les persones hospitalitzades (11 a l’UCI). Altres 25 persones reben atenció de les UVAC a Eivissa i a Formentera.

S'han detectat un total de 306 casos positius entre els professionals que fan feina als centres sanitaris, el 17% dels 1.788 casos que s'han detectat en total a les Illes fins ara. Entre tots aquests casos, actualment hi ha 139 professionals sanitaris que són positius actius, xifra que representa menys de l’1 % dels 16.000 professionals que fan feina a la sanitat de les Illes Balears. Un total de 237 estan en vigilància activa.

Situació a les residències

Pel que fa a la situació a les residències de gent gran, no s’hi ha registrat cap positiu nou ni entre els usuaris ni entre els treballadors les darreres hores. El nombre de residents positius actius ha baixat fins als 222, els curats són 37 i hi ha 63 persones mortes amb coronavirus. Els professionals que són malalts actius arriben a 103 i 27 més ja han superat la infecció. Del que sí que ha informat Arranz és del trasllat de vuit persones de la residència Domusvi Palma a centres hospitalaris.

Quant a les residències per a persones amb discapacitat, ara mateix hi ha 2 residents positius actius i 34 curats. També hi ha 7 professionals amb contagi actiu mentre que la resta ha superat ja la infecció.

Davallada de defuncions a Espanya

L'estat espanyol ha registrat una nova disminució del nombre de morts. El Ministeri de Sanitat ha informat que s'han comptabilitzat 399 defuncions, la xifra més baixa des del 22 de març. A hores d'ara, han mort 20.852 persones a tot el territori espanyol. Pel que fa al nombre de contagis, aquest dilluns se n'han registrat 4.266 més, una xifra que eleva el total de casos a 200.210. D'aquests més de 4.000 casos nous, 1.385 són casos asimptomàtics que varen passar el virus abans de fer-los la prova diagnòstica i que s'han detectat a través de tests serològics, que detecten els anticossos que ha generat el cos.

stats