PANDÈMIA

Salut veu “un clar descens” del covid-19 a les Illes Balears

La xifra de pacients recuperats del coronavirus ja supera la de nous contagis detectats i la infecció comença a frenar

La prudència del Govern balear comença a cedir espai a l’optimisme. La Conselleria de Salut parla sense embuts d’un “clar descens” del covid-19 a les Balears. Així ho va dir divendres el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, i ho demostren les dades. Des del 23 de març, el percentatge de nous contagis es manté força estable per sota del 10%, i davalla lentament. Des del 29 de març es retura l’increment de malalts i fins i tot des de l’1 d’abril han començat a disminuir. Una altra dada determinant que visibilitza la bona evolució en la gestió de la pandèmia a l’Arxipèlag és que per primera vegada la xifra de persones que s’han recuperat del virus està per damunt de la de nous contagis detectats. Fins i tot un informe comparatiu de la Universitat Carlos III detalla que les Illes -per ara- se n’estan sortint millor que altres comunitats, d’aquesta crisi sanitària.

 

“El confinament a les Balears està donant bons resultats”, diu Javier Arranz, que remarca que és tan important el fet que la gent compleixi amb les directrius de mobilitat, d’higiene i, sobretot, de reclusió als domicilis que estableix l’estat d’alarma com els esforços dels sanitaris.

El 28 de març es varen comptar 107 nous contagis, l’increment més gran registrat en un dia a les Illes. Dos dies després, el dilluns 30, la davallada va ser molt significativa: només 42 contagis nous. Arranz va fer referència a l’efecte “cap de setmana” -quan la gent sol anar menys al metge-, però també va explicar que el nombre de casos detectats de coronavirus creixia “a un ritme més baix”. Arranz no ha descartat mai que hi pugui tornar a haver remuntades de casos nous -per això parla de gràfics amb forma de “dents de serra”-, però ara ja confirma la tendència a la baixa. Tot i que aquest expert en malalties infeccioses no parla ja de la famosa corba del coronavirus, sí que ha deixat clar que s’ha superat la fase més aguda de la pandèmia.

Més recuperacions que contagis

El divendres 3 d’abril va ser un dia clau per corroborar que els qui estan al capdavant de la gestió de la crisi sanitària es poden deixar endur per l’optimisme, ja que per primera vegada els nous recuperats varen superar -i amb escreix- els nous contagis detectats. Divendres es varen afegir 53 persones a la llista de malalts amb covid-19 a les Illes, la qual cosa representa un increment del 4,4%, i aquest dissabte, només 14, la xifra més baixa des del confinament. Divendres, Salut va informar que 136 persones s’havien recuperat de la malaltia, un 57% més que el dia anterior, i pogueren tornar a ca seva. Aquest dissabte, 4 d'abril, 47 persones més han rebut l'alta mèdica.

Entre els motius d’aquest gran augment d’altes, segons Arranz, hi ha el fet que ara es diagnostiquen ciutadans que estan més lleus, la utilització de determinats medicaments i que cada pic les persones coneixen millor la situació. Dos dies abans, les xifres de nous detectats i de nous pacients recuperats estaven molt a prop, com es pot veure en la gràfica. Però abans els nous casos estaven molt per damunt dels que aconseguien guanyar la partida a la malaltia.

El divendres 3 d’abril hi havia 813 pacients actius. La xifra surt de restar al total acumulat de persones que havien donat positiu a les Illes, 1.257, els que han rebut l’alta mèdica, 375, i les persones que han perdut la vida, 69. En només un dia, gràcies al gran increment d’altes, els pacients que estan rebent atenció per part de Salut s’ha retallat en 94 persones. Malgrat que la davallada havia començat dos dies abans, la diferència era només de cinc i dues persones.

Taxa de creixement

El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, també es mostra satisfet per les dades que revela un informe de la Universitat Carlos III en què s’analitza l’evolució de la pandèmia a Espanya. L’estudi indica que les Balears tenen “la taxa de creixement més baixa de totes [les comunitats autònòmes] des del dia 1 d’abril”. D’altra banda, l’informe també apunta que el temps que cal esperar per duplicar el nombre de contagis -una xifra que indica la velocitat de propagació-és a les Illes de 29 dies. “Això ens col·loca en el punt més alt, ja que altres són de 8 o de 10 dies”, diu Arranz; o sigui, on el coronavirus s’escampa més lentament.

Així mateix, Arranz va destacar divendres que les Balears són una de les sis comunitats en què la taxa de contagi -el nombre mitjà de persones que contagia un malalt-és ja per sota d’1. Això també denota que la pandèmia va frenant a l’Arxipèlag. Davant aquesta situació d’avantatge en relació amb moltes de les comunitats, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha traslladat tant al ministre com a consellers d’altres comunitats la disposició de les Balears a cedir-los recursos humans o material. Una possibilitat, d’altra banda, prevista en el decret de l’estat d’alarma. “No sembla probable que passi aquest cap de setmana, però estam a disposició i ho podríem fer”, ha dit. Gómez explica que a les Balears encara hi ha 500 llits disponibles i només el 50% de les UCI ocupades, mentre que hi ha altres comunitats en una situació molt més crítica. Al tancament d’aquesta edició, divendres, hi havia 495 persones hospitalitzades a Mallorca (80 a l’UCI); 14 a Menorca (9 a l’UCI) i 62 a Eivissa (17 a l’UCI).

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF