Societat 30/03/2023

Les Balears van registrar 883 nous casos de càncer de còlon l'any 2022

Amb vista al 2030, es preveu que se'n diagnostiquin 8.072 més

ARA Balears
2 min
Cèl·lules de càncer de còlon

PalmaA les Illes Balears es varen diagnosticar 883 nous casos de càncer de còlon durant l'any 2022, d'acord amb les dades facilitades avui per l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC). Amb vista al 2030, s'estima que se n'hauran detectat 8.072 casos més. El càncer colorectal és el tumor maligne amb major incidència tant en homes com en dones, i el segon pel que fa a mortalitat tant a les Illes com a escala estatal. Malgrat aquest fet, el 70% de la població d'entre 50 i 69 anys considera que té un risc baix de patir-lo, quan el simple fet de tenir més de 50 anys es considera un factor de risc.

El doctor José Reyes, vocal de l'Associació Espanyola de Gastroenterologia i president de la junta de l'AECC, adverteix que "el diagnòstic tardà compromet la supervivència". En aquest sentit, "quan es detecta un tumor en estadi 4, la taxa de supervivència es del 10%". En canvi, "si es diagnostica en estadi 1, puja fins al 90%".

A les Balears, des d'octubre de 2022 la cobertura del Programa de Detecció Precoç del Càncer Colorectal és del 100%, i ara la tasca "se centra a aconseguir la màxima participació possible" per part de la població diana. A tots ells l'AECC els anima a fer-se un test de sang oculta als excrements. Es tracta d'una prova que s'entrega gratuïtament a les farmàcies adherides al programa, sempre que la persona entregui la carta d'invitació enviada per part de la Conselleria de Salut als participants. El procediment és indolor, ràpid i no invasiu, amb el qual es vol detectar la sang no visible, per tal d'identificar pòlips o lesions al còlon que puguin derivar en un tumor maligne.

Per tal de fomentar la màxima participació possible, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Balears col·labora en la campanya. Així, les farmàcies adherides disposaran d'expositors i cartells informatius per obtenir la màxima difusió dels missatges de prevenció. A més a més, les delegacions locals de l'AECC, en col·laboració amb la Direcció General de Salut Pública, organitzaran taules informatives en tots aquells municipis en què la població diana ha rebut la carta d'invitació.

stats