Societat 22/07/2021

Les Balears, entre les regions amb pitjor situació epidemiològica d'Europa

La incidència acumulada s'enfila fins als 754,1 casos per cada 100.000 habitants

ARA Balears
2 min
El mapa de contagis de la UE del 22 de juliol del 2021

PalmaLa situació epidemiològica de les Illes Balears és una de les pitjors de tot Europa. Aquest dijous la Unió Europea ha fet públic el mapa de covid-19 i ha inclòs l'Arxipèlag entre les regions del Continent que es troben a la zona de màxima alerta pels contagis detectats en les darreres setmanes i per la situació sanitària actual. La incidència acumulada els darrers 14 dies a les Balears és de 754,1 casos per cada 100.000 habitants, una xifra molt superior als 25 casos d'IA14 que recomana la Unió Europea.

L'Arxipèlag ha entrat a la zona de màxima alerta després de mesos en el nivell mínim d'alerta, amb una incidència acumulada i una taxa de positivitat baixes i amb un control de la pandèmia que la convertí en una de les regions del Continent amb uns millors indicadors juntament amb països com Finlàndia, Dinamarca, Irlanda i Portugal. L'explosió del macrobrot que va derivar en l'arribada de la quarta onada a l'Arxipèlag ha disparat tots els contagis i la situació epidemiològica actual ja supera, en alguns paràmetres, les pitjors dades de la tercera onada.

Aquest mapa només recull les dades referents a la incidència acumulada en els darrers 14 dies i la taxa de positivitat. A l'hora de determinar en quin nivell d'alerta està cada regió no es té en compte la situació del sistema sanitari ni tampoc l'evolució de la campanya de vacunació.

Pel que fa als centres hospitalaris de l'Arxipèlag, la Conselleria de Salut ha informat aquest dijous que la situació es continua tensant i ho fa sobretot a l'Atenció Primària, que passa de fer el seguiment de 8.518 persones a atendre'n 9.130. Si la tendència continua sent ascendent, els centres de salut atendran tants pacients infectats com en els pitjors moments de la pandèmia, durant la tercera onada de principi d'any. A més, els ingressos a planta augmenten lleugerament, mentre que les UCI covid-19 es mantenen en risc alt.

Es frena el ritme de vacunació

La Conselleria de Salut de les Illes Balears ha admès que el ritme de vacunació a l'Arxipèlag s'ha alentit els darrers dies, perquè no es demanen tantes cites. És per aquest motiu que estan pensant fórmules per atreure nova gent, sobretot entre la més jove. Malgrat això, consideren que el ritme és bo i, de fet, avui la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha celebrat que els joves d'entre 16 i 29 anys són els que més ràpid s'han vacunat de tot l'Estat: gairebé un 50% té almenys un vaccí.

Així, actualment un 68,3% de la població diana de les Illes Balears ja ha rebut, com a mínim, la primera dosi. Això són 707.602 persones. A més, un 55,9% té la pauta completa (578.948 persones). Fins ara, el Servei de Salut ha administrat 1.218.219 dosis: 952.534 a Mallorca, 106.673 a Menorca, 148.836 a Eivissa i 9.586 a Formentera.

stats