Societat 11/04/2021

Les Balears, entre les regions amb millor situació epidemiològica d'Europa

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties ha publicat un mapa que compara la incidència de covid-19 i la taxa de positivitat dels estats membres

3 min
Mapa elaborat per l'ECDC sobre la incidència del covid-19 i la taxa de positivitat a Europa.

PalmaEl Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) de la Unió Europea va actualitzar dijous, 8 d'abril, les dades sobre la pandèmia en el conjunt dels estats membres. Entre les informacions que ha fet públiques el centre, hi ha diversos mapes amb xifres sobre la situació epidemiològica de cada regió, com ara la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14). Segons els càlculs europeus amb relació a aquesta taxa, les Balears són una de les regions amb millors resultats: amb una IA14 de 60 i una taxa de positivitat de l'1,29%, es troben al mateix nivell que bona part de Finlàndia, Dinamarca, Irlanda i Portugal.

Aquest mapa distingeix entre quatre colors per determinar la situació en què es troba cada part del mapa: verd, groc, vermell i vermell fosc. El verd significa que la IA14 està per sota dels 25 casos i té una taxa de positivitat de les proves diagnòstiques inferior al 4%, mentre que el groc indica que la IA és de menys de 50 casos i la taxa de positivitat està per damunt del 4% o si la IA està entre 25 i 150 casos i la positivitat, a menys del 4%. En canvi, el vermell vol dir que aquell punt té una IA d'entre 50 i 150 casos i una taxa de positivitat superior al 4% o que té una IA d'entre 150 i 500; es marca amb vermell fosc si la IA14 és de 500 casos o més.

Així, l'arxipèlag balear, el País Valencià, Extremadura i Galícia són les úniques comunitats autònomes de tot l'Estat que l'ECDC situa en color groc. Però fora d'Espanya i entre els estats membres de la Unió Europea només es troben en aquesta mateixa situació el nord de Finlàndia, tot Dinamarca, l'oest i tot el sud d'Irlanda, Portugal i les illes Açores i Madeira. A tot Europa, tan sols està en color verd Noruega, que no és membre de la Unió. La resta d'estats que sí que ho són estan o bé en color vermell o en vermell fosc.

Armengol celebra les dades

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, va treure pit d'aquestes xifres ahir a través del seu compte de Twitter: "El compromís ciutadà, les mesures i la prudència en la desescalada donen resultat i són el camí a seguir per mantenir la bona situació sanitària", celebrava. Mapes com aquest "mostren l'encert de l'estratègia balear", deia la cap de l'Executiu autonòmic.

No obstant això, va advertir que "la Setmana Santa, igual que Nadal, ha suposat més contagis i alguns poden tardar fins a 10 dies més a manifestar-se". Per això, "cal un marge de temps per detectar i aïllar els casos derivats de Pasqua per d'aquí a dues setmanes, amb l'increment controlat, flexibilitzar mesures amb seguretat", va avançar Armengol.

A més, va celebrar que durant aquests dies la comunitat havia posat més vacunes que mai: "prop de 10.000 dosis al dia". Per aconseguir-ho, recordava, s'ha obert un centre a Manacor i així s'ha aconseguit superar les 210.000 dosis administrades. "Ara, completam la vacunació dels majors de 80 anys, l'ampliam als de 70-79 i continuam amb els 60-69 anys", concloïa el seu fil de Twitter.

Espanya i Europa

Pel que fa a la relació entre les xifres del conjunt del territori espanyol i l'europeu, l'ECDC revela que Europa té actualment una incidència de 506 casos, gairebé tres vegades més que l'Estat. En el mapa setmanal que l'agència europea publica cada dijous, s'hi pot observar que el color predominant encara és el vermell, però té diferents tonalitats i les que tenyeixen França, Itàlia i Alemanya són més fosques que la que cobreix el territori espanyol. Les xifres parlen per si soles i expliquen les presses per vacunar que tenen la gran majoria de governs europeus. Espanya és a la coa: només Finlàndia, Dinamarca i Irlanda registren una incidència més baixa. I la diferència és abismal entre els països amb una situació més alarmant. Hongria i Estònia superen els 1.000 contagis notificats els darrers catorze dies per cada 100.000 habitants. França sobrepassa els 800; Bèlgica i els Països Baixos, els 500 i Itàlia s'hi acosta. També Alemanya té pitjors xifres que Espanya, amb una incidència de 272.

Ara bé, Espanya també és un dels únics quatre països d'Europa que en les dues darreres setmanes ha notificat un augment de contagis, segons la base de dades de Reuters, i és igualment un dels països que no va endurir les restriccions abans de Setmana Santa. A principis de març, els casos anaven a l'alça a gairebé tot el continent, empesos per la variant B.1.1.7 –la detectada inicialment al Regne Unit i ja majoritària a Europa–, i autoritats com l'ECDC varen començar a demanar més confinaments. Per això, uns quants governs varen optar per blindar-se abans de Pasqua, mantenint o ampliant les restriccions.

stats