Societat 16/01/2019

A les Balears es va fer un trasplantament cada quatre dies i mig el 2018

La taxa de donants ha assolit un rècord històric a la Comunitat

Sabrina Vidal
1 min
Balears es consolida com Una de les comunitat líders
 En la donació d’òrgans

PalmaDurant l'any 2018 es va trasplantar un òrgan cada quatre dies i hi va haver un donant cada cinc dies i mig a les Balears. La Conselleria de Salut treu pit davant unes xifres de rècord i agraeix l'esforç dels professionals que ho fan possible, així com la voluntat de les famílies donants.

L'any passat hi va haver 66 donants de 216 òrgans. D'aquests, 174 foren vàlids i 80 s'utilitzaren per fer trasplantaments a la Comunitat Autònoma, on, de moment, només es fan trasplantaments de ronyó.

La mitjana de donacions fou de 58,9 per cada milió d'habitants, una xifra que està per sobre de l'estatal, situada en 48, i que du la Comunitat a la novena posició en el rànquing estatal. Amb tot, Balears fou l'autonomia amb un major increment anual. Tant la consellera de Salut, Patricia Gómez, com el director de l'IB-Salut, Juli Fuster, han destacat la importància de l'asistòlia, una tècnica que es va implantar als hospitals públics de les Balears l'any 2016, i que permet la donació d'òrgans en aturada respiratòria.

El coordinador autonòmic de trasplantaments, Miguel Agudo, ha explicat que el temps mitjà d'espera per a un trasplantament està entre els 12 i els 14 mesos i va en descens. Ara mateix hi ha 78 persones que esperen un donant, quan fa deu anys eren entre 100 i 120.

La presidenta de l'associació ALCER de receptors d'òrgans, Manuela de la Vega, ha volgut participar en la roda de premsa per felicitar la tasca de la Conselleria en aquest sentit.

stats