Societat 28/10/2019

Balears és la quarta comunitat amb més població deprimida entre els 55 i els 75 anys

L'estudi 'Jubillennials' destaca que jubilar-se redueix els símptomes de depressió

Ara Balears
3 min
Els experts recorden que envelliment no és igual a demència.

PalmaBalears és la quarta comunitat espanyola amb més símptomes de depressió entre la població d'entre 55 i 75 anys. Un 21% en pateix.

L'estudi 'Jubillennials' desmunta la creença que la jubilació afavoreix la depressió. El percentatge d'espanyols de 55 a 64 anys que presenta símptomes de depressió és un 27% major que el dels ciutadans de 65 a 75 anys.

Gairebé tots els hàbits es tornen més saludables en deixar de treballar: es fa més exercici de manera regular (un 28% ho assegura); se segueixen dietes més saludables (un 12%); es fuma menys (un 61%) i es beu menys (un 6%) i s'està més satisfet amb la vida social en general.

Encara existeix un alt percentatge de balears de 55 a 75 anys amb un estil de vida poc saludable. Així, un 18% reconeix ser una persona sedentària, un 17% menja de manera habitual greixos i aliments processats i un 12% té una mala qualitat del son, el mateix percentatge que fuma diàriament.

Els espanyols jubilats o en edat pròxima a la jubilació no utilitzen més el Sistema Nacional de Salut que la resta de la ciutadania, però reclamen més cobertures. Les més demandades entre els balears són el dentista, un 92%; les operacions de la vista, un 52%; les ulleres i lents de contacte, un 51%, i la podologia, un 50%.

Espanya s'ha convertit en el segon país amb més longetivitat del món després del Japó i, segons l'Índex Bloomberg Helthiest Country 2019, és el més sa del planeta. Segon l'estudi, un dels motius principals és que Espanya té un dels millors sistemes públics de salut del panorama internacional, la qual cosa, unida a la possibilitat de seguir una dieta sana i variada, una gran oferta d'oci i una vida més còmoda gràcies a la tecnologia, ha convertit els nostres majors en la generació més longeva de la nostra història.

El 21% dels balears d'entre 55 i 75 anys té símptomes de depressió

El 18,5% dels espanyols en la franja d'edat dels 55 als 75 anys té símptomes depressió, un percentatge que, en el cas de les Illes Baleres, arriba al 21%, el quart més alt d'Espanya. Això suposa que aquests símptomes són més freqüents en aquesta franja de població que altres problemes mèdics aparentment més comuns, com la falta d'audició, un 17,3%; el mal de cap, un 16,5%; les malalties coronàries, un 15,7%, o les malaties respiratòries, un 11,4%.

On hi ha menys depressió de l'Estat és a la Rioja, amb només un 6,1%; el País Basc, amb un 11,4%, i Castella - la Manxa, amb un 13,6%.

Hàbits saludables entre els balears de 55 a 75 anys

No hi ha dubte que promoure hàbits saludables abans i després de la jubilació és fonamental per evitar el risc de sofrir algunes malalties. No obstant això, encara existeix un gran nombre de balears de 55 a 75 anys que reconeixen que no duen un estil de vida del tot saludable. Així, un 18% afirma ser una persona sedentària que no fa exercici, un 17% confessa que menja de manera habitual greixos, sucres i aliments processats i un 12% dorm malament o molt malament, el mateix percentatge que fuma tots els dies.

L'ús de recursos sanitaris en els 'jubillennials'

Els ciutadans de 65 a 75 anys solen medicar-se més que les persones pròximes a la jubilació atesa la seva major edat. En molts casos, aquesta tendència porta a la polimedicació (consumir cinc medicaments o més al dia), que s'incrementa un 107% després de deixar de treballar, la qual cosa té una funció més preventiva que terapèutica, ja que aquests medicaments generalment són per evitar factors de risc com el colesterol o la hipertensió. D'altra banda, els jubilats d'aquesta franja d'edat solen acudir menys als especialistes sanitaris, potser pel fet que es troben millor que en l'època immediatament anterior. En aquest sentit, els psicòlegs, els fisioterapeutes i la rehabilitació clínica són els professionals que més deixa de freqüentar aquest col·lectiu.

D'altra banda, els jubilats semblen tenir una major consciència preventiva. En aquest sentit, els espanyols de 65 a 75 anys es vacunen més que abans de jubilar-se, es fan revisions mèdiques més sovint i es fan més proves que faciliten la detecció precoç del càncer. A més, després del cessament de la vida laboral, es produeix un augment significatiu d'analítiques, ecografies i radiografies.

stats