Societat 03/06/2021

Les Balears no obriran les discoteques malgrat l’acord entre Sanitat i les comunitats

Patricia Gómez ha demanat al Ministeri "flexibilitat" per aplicar les mesures i ha assegurat que el Govern no modificarà les noves restriccions

3 min
Imatge d’una discoteca de Tarragona quan va reobrir al juny, després del primer estat d’alarma.

PalmaL'oci nocturn continuarà tancat almenys dues setmanes més a les Balears, malgrat que el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes varen acordar reobrir les discoteques fins a les 3 h de la matinada. És una de les mesures que formen part del pla de desescalada que ahir es va debatre en el Consell Interterritorial.

El document no es va aprovar per unanimitat: Catalunya, Galícia, Madrid, Andalusia i el País Basc hi varen votar en contra. Les Illes no s'hi varen oposar, però la consellera de Salut, Patricia Gómez, va demanar a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que les autonomies "puguin establir més restriccions en funció de la desescalada i la situació pròpia de cada comunitat".

En aquest sentit, la consellera ha defensat que "l'oci nocturn és dels sectors de més risc" i és per aquest motiu que plantegen una "desescalada" molt lenta en aquest sector. A més, ha assegurat que el Govern aprovarà demà les restriccions consensuades amb la Mesa de diàleg social, sense cap modificació.

Gómez ha insistit que no "no és comparable" la quantitat d'oferta d'oci nocturn que té l'Arxipèlag respecte de la d'altres territoris. "La idiosincràsia no és la mateixa i tampoc el volum de gent que visita cada territori; hem de garantir un turisme segur", ha assenyalat. Ha assegurat que es fa feina per reactivar el sector, però no ha assegurat que es faci d'aquí a quinze dies.

La cap del departament de Salut ha dit que la vacunació contra el coronavirus avança, però que encara no estem "en la desitjada immunitat de grup" i és per aquest motiu que "s'ha de tenir una prudència absoluta". En aquesta línia, ha subratllat que a partir d'aquest cap de setmana ja entra en vigor una "flexibilització molt important de les mesures, però necessitam 15 dies d'avaluació".

Cal recordar que diumenge s'acaba el toc de queda a l'Arxipèlag i s'amplien els horaris i els espais del sector de la restauració. "Esper que no es repeteixin les imatges que hi va haver en altres comunitats quan va desaparèixer el toc de queda", ha dit Gómez. I ha insistit en la importància de la campanya de vacunació: "Veim persones que formen part de grups de molt risc, com els de 60 a 69, que no es volen vacunar", ha tancat.

Acord d'obligat compliment

Segons l'acord d'aquest dimecres entre l'Estat i les comunitats, s'estableixen diferents nivells de risc, que van des del zero (nova normalitat) al quatre (risc molt elevat), que marcaran quines mesures es poden anar relaxant. L'acord, que es començarà a aplicar quan es publiqui al BOE, estarà vigent fins que el 70% de la població estigui vacunada i totes les persones de més de 50 anys immunitzades. Serà d'obligat compliment per a totes les comunitats autònomes.

Quan la incidència baixi, els bars i restaurants podran obrir fins a la una de la matinada, mentre que per a les discoteques l'hora de tancament es fixa a les dues, però es permetrà allargar l'horari fins a les tres si la incidència baixa al nivell 1, i amb un aforament al 50%. Sempre que el territori estigui en nivell zero de risc, o a nivell 1, als locals d'oci nocturn i discoteques es permetrà el consum de begudes i aliments, tant a l'interior com a l'exterior, però sempre amb el client assegut i amb una separació entre les cadires de diferents taules d'almenys 1,5 metres. Si el nivell de risc és de 3 o 4, les discoteques no es podran obrir.

Restauració i escoles

En la nova normalitat, l'aforament per a la restauració i l'hostaleria es fixa en el 60%, i la limitació per taula a les terrasses de restaurants serà de 10 persones i de 6 a l'interior, fins i tot si el nivell d'incidència és molt baix. A més, es permet el servei i consum a la barra. Les noves normes també estableixen horaris i aforaments per a establiments hotelers i directrius per a grans esdeveniments multitudinaris, que van des de la prohibició de menjar, beure i fumar a les zones destinades al públic a l'ús obligatori de mascareta. També s'estableix la prohibició de fumar a la via pública o en espais a l'aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal d'almenys 2 metres.

D'altra banda, el document aprovat aquest dimecres també inclou el protocol de mesures per al curs escolar 2021-2022. Es manté l'ús de màscares i es permet reduir la distància interpersonal d'1,5 a 1,2 metres per garantir la màxima presencialitat dels alumnes a tots els nivells.

stats