Societat 26/01/2022

Les Balears han recuperat 218 cossos de víctimes del franquisme enterrats a fosses

Actualment encara hi ha 183 restes humanes sense identificar

ARA Balears
2 min
Al cementiri de Sant Francesc Xavier de Formentera esperen trobar 58 cossos.

PalmaEl Govern de les Illes Balears ha aconseguit recuperar els cossos de 218 illencs que foren assassinats pel franquisme i enterrats a fosses comunes de l'Arxipèlag. Segons ha informat Memòria Històrica, a través d'un comunicat, actualment han aconseguit identificar-ne 35. Des del 2014 (que s'inicià el pla d'exhumació) el Govern ha treballat a diverses fosses comunes a Eivissa, Sant Ferran Porreres, Sencelles, Bunyola, Manacor i Inca.

Aquest dimecres, el Govern de l'Arxipèlag ha posat a disposició de la ciutadania la llista actualitzada de fosses de la repressió intervingudes a les Balears i ha explicat que, a més dels cossos de les víctimes del franquisme, també han localitzat restes o fragments amb evidències de ferides perimortem a les fosses exhumades així com objectes personals de les víctimes com claus, medalles, entre altres objectes quotidians.

El Govern ha aprofitat la publicació d'aquest llistat de fosses per recordar als familiars de víctimes de la repressió franquista que participin en una nova recollida de mostres d'ADN per anar ampliant la recollida de mostres i avançar en la identificació dels més de 180 cossos localitzats a les diverses fosses exhumades a les Illes Balears que encara no s'han pogut identificar.

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha destacat que "la tasca que està duent a terme el Govern en matèria de Memòria Democràtica és essencial i una obligació democràtica". En aquest sentit, Yllanes ha destacat que "amb cada actuació, feim més gran la nostra democràcia entre tots i totes i reparam la memòria de les víctimes del feixisme".

Continua el tercer pla de fosses

Actualment, el Govern està duent a terme el tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears que durà a terme tasques d'excavació, exhumació i identificació de cossos a set fosses de les Illes Balears. Segons han detallat al comunicat, la primera intervenció ha estat la segona fase de Son Coletes, a Manacor, on ja han finalitzat les tasques de camp i en aquests moments es realitzen les anàlisis antropològiques.

A part de les intervencions dutes a terme a Manacor, també s'han dut a terme tasques a Inca dins el Pla d'Actuacions en Fosses de la Guerra Civil 2021-2022. A més, també estan previstes intervencions al cementeri nou de Sant Francesc de Formentera; la tercera fase del cementeri de ses Figueretes d'Eivissa; el cementeri de Selva, el cementeri de Mancor de la Vall i el pou de Son Danús, a Santanyí.

El pla es completa amb sis estudis històrics que se centraran entorn de la fossa comuna de Capdepera; el cementeri de Petra; el cementeri de Palma (carrer de Sant Silvestre); el cementeri de Porreres; el cementeri de Muro, i la fossa de Cala Sant Vicenç, ubicada a Pollença. A més, també està prevista la restauració, consolidació i conservació dels materials o objectes trobats en el procés d'excavació i documentació de les fosses exhumades en els anteriors plans d'exhumació de 2016, 2018 i 2019.

stats