Societat 17/02/2020

El 2019 va ser un any "bastant sec" a les Balears, segons un estudi de la UIB

L'informe conclou que l'any passat va ser el segon més càlid a escala mundial i europea, però les Illes ocupen el lloc número 19 de la sèrie de temperatura

Ara Balears
1 min
El 40% de municipis de les Balears ja està en alerta per sequera

PalmaEl 2019 fou un any bastant sec a les Balears i lleugerament més càlid que normalment, amb una anomalia de 0,2 graus, segons l'onzè resum elaborat pel meteoròleg del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears (LINCC-UIB), Agustí Jansà. L'informe conclou que l'any passat va ser el segon més càlid a escala mundial i europea, però no així a les Illes, on la temperatura mitjana no va destacar i varen ocupar el lloc 19 de la sèrie de temperatura registrada des del 1973.

L'estudi es basa en dades històriques de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i pren com a referència la temperatura registrada als aeroports de Palma, Menorca i Eivissa, segons ha informat l'agència Efe. Si es compara la temperatura mitjana d'aquests punts entre el 1981 i el 2010, s'observa que no és excessivament alta i l'informe aclareix que queda "molt per sota" del que caldria esperar del canvi climàtic. Si a les Balears l'anomalia és de 0,2 graus, al conjunt de l'Estat és de 0,8 i a la resta d'Europa la mitjana és d'1,8 graus.

Pel que fa a les precipitacions, el 2019 va ser un any bastant sec a les Balears, però no "exageradament sec", com indica l'estudi. Durant l'any passat hi va haver un dèficit de pluges registrades, però no va arribar al punt que es pugui parlar de sequera.

stats