Societat 06/09/2020

Balears, entre les deu comunitats sense excés de mortalitat aquest estiu

Les altes temperatures i el coronavirus han provocat 3.500 morts més de les esperades durant aquest període a tot l'Estat

Ara Balears
2 min
La solitud dels malalts de covid-19 que estan entre la vida i la mort

PalmaLes Illes Balears són una de les deu comunitats de l'Estat que no han registrat un excés de mortalitat aquest estiu, juntament amb les Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Galícia, Múrcia, Navarra, el País Basc i la Rioja. Així ho revelen les darreres dades del Sistema de Monitorització de la Mortalitat diària (MoMo), avançades per l'Agència Efe. Mentre que durant la primavera el conjunt del territori va experimentar un nombre de defuncions per damunt de l'esperat a causa de l'impacte del coronavirus, amb l'entrada del període estival no ha estat així.

Les set comunitats que han continuat presentant un total de morts superior a les previstes han estat Madrid, Catalunya, Andalusia, el País Valencià, Aragó, Extremadura i Castella i Lleó. En alguns casos, com ara el del País Valencià, s'han detectat fins a tres etapes de sobremortalitat des de l'inici de l'estiu. Entre el 28 de juliol i el 8 d'agost, s'hi han apreciat 203 defuncions més; del 10 al 15 d'agost, 99, i del 26 al 30, 71 més. En total, 373.

Les Balears, per part seva, només han presentat dos períodes de sobremortalitat des de principi del 2020, xifra que es pot considerar baixa, en comparació amb les d'altres comunitats, com Madrid, que ja n'ha tingut quatre. Aquests dos moments van ser del 25 de març al 3 d'abril, en què va haver-hi un 29% d'excés de mortalitat, i del 9 al 10 de maig, en què va haver-n'hi un 40%.

Pel que fa al conjunt de l'Estat i durant tot l'any, el MoMo ha detectat tres períodes d'excés de mortalitat. El primer va ser el comprès entre el 10 de març i el 9 de maig, que va coincidir amb el pic de la pandèmia, amb un 63,8% més. Els altres dos són considerats més habituals perquè solen donar-se de manera habitual cada estiu com a conseqüència de la calor.

3.560 morts no esperades i 719 per covid-19

En total, el MoMo estima que aquest estiu s'han registrat 3.560 morts no esperades. Però a aquestes dates estivals enguany cal sumar-hi un nou factor: el coronavirus. És possible, en aquest sentit, saber quantes estan relacionades amb la calor i quantes amb la pandèmia?

Amb les xifres actuals, l'únic que es pot fer és quantificar quantes persones de les mortes tenien una PCR positiva durant aquest període que, en total, van ser 719. A banda d'això, es pot tenir en compte quantes defuncions es van atribuir a les altes temperatures en anys anteriors. Per exemple, l'estiu de 2019 es van estimar en unes 2.103.

stats