Societat 02/07/2021

Les Balears demanen mesures a l'Estat que facin efectius els drets lingüístics dels ciutadans

La secretària autonòmica Vilaret situa els principals reptes a l'Administració de Justícia i a les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat

ARA Balears
2 min
La reunió entre representants del Govern i de l'executiu espanyol es va fer aquest dijous.

PalmaLa secretària autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, ha traslladat al govern espanyol la necessitat de posar en marxa mesures que facin efectius els drets lingüístics dels ciutadans de les comunitats amb més d'una llengua oficial. Segons ha apuntat el Govern, Vilaret ha ofert l'ajuda i l'assessorament de l'Executiu balear perquè l'Estat "avanci en el reconeixement efectiu de la realitat plurilingüe".

Ho ha fet durant la reunió mantinguda aquest dijous entre el secretari d'Estat de Política Territorial, Víctor Francos, en la qual també ha participat la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior, i representants institucionals en la matèria dels governs dels territoris amb dues o més llengües oficials: les Illes Balears, el País Valencià, Catalunya, el País Basc, Navarra i Galícia. Així mateix, també hi havia representants d'Aragó, Astúries i Castella i Lleó, ha assenyalat el Govern.

Segons Vilaret, les Illes són l'única comunitat amb llengua pròpia diferent del castellà on encara no han estat transferides les competències de Justícia i, a causa d'això, "no es garanteixen els drets lingüístics en aquesta administració". Així mateix, ha destacat que es treballa amb la Delegació del govern espanyol perquè els membres de les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat "coneguin la llengua pròpia de les Balears i es garanteixi una atenció correcta als ciutadans".

Per part seva, el secretari d'Estat ha detallat les actuacions que el govern espanyol vol dur a terme en matèria a fi de complir amb les obligacions contretes mitjançant la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. En aquest sentit, Francos ha expressat la voluntat de l'Estat d'assumir el plurilingüisme i fer una tasca transversal a cada ministeri, posant en marxa iniciatives de formació i de sensibilització.

stats