Societat 15/03/2022

Les Balears activen l'alerta per la pols en suspensió i es recomana reduir les activitats a l'aire lliure

Se supera el valor límit diari per a la protecció de la salut

ARA Balears
1 min
Imatge de les partícules de pols.

PalmaEl Govern balear ha activat per a aquest dimarts i dimecres l'alerta a les Illes per superació del valor límit diari per a la protecció de la salut de partícules de pols (PM10). Segons ha informat Europa Press, l'Executiu, davant aquesta situació, ha recomanat a la població general reduir les activitats prolongades i enèrgiques a l'aire lliure.

A més, s'aconsella als grups de risc i persones sensibles que facin les activitats en interiors, i fins i tot que les ajornin per a quan la qualitat de l'aire sigui bona o raonablement bona. La pols en suspensió es deu a l'episodi natural d'intrusió de pols sahariana que està afectant la Península i l'Arxipèlag. El valor s'estableix en 50 ug per metre cúbic i afectarà totes les illes.

Per altra banda, la plataforma de meteorologia Meteored aquesta pols en suspensió deriva de la borrasca Celia, que també està provocant un episodi de vent, pluja i fins i tot nevades en cotes altes de l'interior peninsular, a més d'un "important" onatge en el vessant mediterrani i Canàries.

Així mateix, ha explicat que la presència d'aquestes partícules, a més d'haver convertit durant avui matí Espanya en el país més contaminat del món, poden afectar a la qualitat de l'aire, degradar la visió i causar problemes respiratoris.

No obstant això, ha indicat que el pols en suspensió també pot tenir efectes "positius", ja que redueix la possibilitat que es produesquin tempestes tropicals i és un fertilitzant natural per als oceans. També ha precisat que aquest fet meteorològic reflecteix la llum solar, de manera que es refreda l'atmosfera i baixa la temperatura de la superfície dels oceans.

stats