Violència sexual
Societat 09/06/2023

Els 21 autors de les agressions sexuals en grup a Badalona: tretze són menors de 14 anys

Quatre dels identificats han participat en més d'una de les vuit agressions que els Mossos investiguen

4 min
Concentració en contra de les últimes agresions sexuals a Badalona.

GranollersAlgunes en el centre comercial Màgic de Badalona, d'altres enmig del carrer, però sempre amb el mateix comú denominador: són agressions sexuals grupals en què les víctimes són noies menors d'edat i els autors nois també menors. L'alarma social fa mesos que plana sobre els carrers de Badalona, i aquest dijous els Mossos d'Esquadra han quantificat l'abast del fenomen: en 11 mesos (del juliol del 2022 al juny del 2023) hi ha hagut vuit agressions grupals entre menors. "Què és el que ha fallat?", es pregunta la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé.

Tant els Mossos com l'Ajuntament i les entitats socials intenten saber què és el que ha fallat perquè de la vintena d'autors d'aquestes agressions, tretze siguin molt joves: menors de 14 anys. Això vol dir que són inimputables a ulls de la justícia i l'únic que pot fer la policia és traslladar la seva situació a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). La resta, a excepció d'un noi que té 18 anys, també són menors. Els Mossos ho tracten com a fets "heterogenis" i asseguren que els "patrons" entre agressions són diferents. No tots els casos són violacions ni tots han passat al mateix lloc.

Però sí que hi ha conductes que es repeteixen. De fet, quatre identificats han participat en més d'una agressió de les que s'estan investigant. La majoria dels agressors, segons fonts consultades, són del mateix entorn i la mateixa zona. A més, tres de les vuit agressions han tingut lloc al centre comercial Màgic de la ciutat. Ara, els Mossos ja han identificat tots els autors i sis d'ells (el 80% dels que poden passar comptes davant de la justícia) han sigut detinguts. Algunes investigacions estan tancades i d'altres es mantenen obertes per determinar per ordre judicial el grau de participació de cadascun dels implicats en els fets. De tots els detinguts, només un té una mesura d'internament en vigor.

L'inspectora Montserrat Escudé durant la roda de premsa d'aquest dijous.

El primer cas va sortir a la llum el març: una nena d'onze anys va ser violada per un grup de nois als lavabos del Màgic l'estiu passat. La seva família ha decidit marxar de Badalona. Ràpidament, els Mossos van descobrir que no era un cas aïllat. Un mes abans, una nena de 16 va patir el mateix: un grup de nois menors la va amenaçar a punta de navalla i la va portar als lavabos de la mateixa discoteca per acabar forçant-la. La tercera agressió grupal al centre comercial va ser a principis d'any. Una menor va quedar amb la seva parella i el noi va obligar-la a fer-li fel·lacions a ell i a uns amics.

Aquestes, però, només són tres de les vuit agressions grupals. Una altra va passar aquest cap de setmana en un descampat proper a la platja, on una noia havia quedat amb un noi i van aparèixer un grup d'amics d'ell que la van forçar. No tots els casos denunciats, segons fonts consultades per aquest diari, són violacions. La meitat restant serien tocaments o agressions físiques. Un d'aquests casos, per exemple, també va passar l'estiu passat a l'Escorxador de la ciutat (al costat del Màgic), on feien un túnel del terror. Una menor va denunciar tocaments per part d'un grup de nois que també l'havien amenaçat a punta de navalla.

Una dona corejant les consignes en contra de les agressions sexuals, a la concentració que s'ha fet a Badalona.

Hi ha elements comuns, però també d'altres que diferencien els casos. Per exemple, en tres els autors i la víctima es coneixien, i en els cinc restants no. A més, no tots els autors tenen el mateix nivell de participació. En algun cas hi participen tots activament, en d'altres ho fa més d'un i els altres ho faciliten, i en uns altres només hi ha un agressor i un grup de col·laboradors necessaris. En l'agressió a la noia de 16 anys al Màgic, per exemple, la van interceptar un grup de deu nois, però set es van quedar vigilant a la porta del lavabo.

Com s'aborda?

Totes les fonts policials consultades tenen una cosa clara: és multicausal. La inspectora Escudé ha apuntat que els autors tenen una "manca de valors", però no és una qüestió d'ètnies o barris. Per això, ha deixat clar que l'abordatge és "transversal". Policial, però també social i educatiu. Els principals comandaments de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos s'han reunit aquest dijous a Granollers per analitzar la feina feta fins ara. S'han intentat moltes coses, com la cinquantena de xerrades a escoles de Badalona que també fa la Guàrdia Urbana (i que continuaran el curs que ve). En aquestes sessions ja es detecta una part del problema: el sergent de la Guàrdia Ubana de Badalona Blas Ortuño explica a Badalona Comunicació que en les xerrades han vist que molts nois tenen un concepte erroni del feminisme: "L'altre dia ens deien que es feien lleis contra els homes", ha dit.

Hi ha, doncs, una gran feina de sensibilització per fer, però també de seguretat. Els Mossos han intensificat el patrullatge en entorns concrets com el Màgic. També s'ha parlat amb la seguretat del centre comercial per millorar el seu dispositiu, que tenia "febleses". De fet, consideren que això, juntament amb altres mesures com resituar càmeres dels passadissos (hi havia punts morts) i posar un control d'accés al lavabo de persones amb diversitat funcional (on haurien passat els fets), ha tingut el seu efecte, ja que no hi ha hagut cap més agressió al centre. "S'ha de continuar", ha conclòs Escudé.

Ple extraordinari a Badalona

El dia ha sigut un monogràfic sobre la situació a Badalona. Abans que els Mossos es reunissin a Granollers, el ple de l'Ajuntament de Badalona s'ha reunit en sessió extraordinària i ha aprovat que el consistori es personi com a acusació popular en la darrera agressió sexual del cap de setmana passat. Els regidors han aprovat un text que condemna "totes les formes i els tipus de violències masclistes" i s'han compromès a impulsar espais "de seguiment, atenció i coordinació amb la resta d'administracions públiques" per tractar aquesta problemàtica.

stats