Incendis
Societat 28/06/2023

Si avui veus el cel tèrbol és perquè el Canadà s'està cremant

Els focs que afecten múltiples regions del país americà ja han cremat més de 8 milions d'hectàrees

2 min
Imatge de satèl·lit d'ahir al migdia amb les cendres entrant per l'oest de la Península

BarcelonaLa magnitud dels focs que afecten el Canadà des del mes de maig ha fet que aquesta setmana n'hagin arribat cendres a la Península. En diferents punts de Galícia, de Portugal i d'Extremadura ahir el cel ja es va veure més tèrbol del que sol ser habitual a causa de les cendres provinents de l'altre costat de l'Atlàntic que hi havia a les capes altes de l'atmosfera.

Des de principis de maig un gran nombre de focs afecten regions com la Colúmbia Britànica i Alberta, a l’oest del país, i també províncies com Ontario, el Quebec i Nova Escòcia, a l’est. El servei de monitoratge de l’atmosfera del programa Copernicus de la Unió Europea ha estimat que les emissions provinents d’aquests focs no tenen precedents com a mínim en els últims 21 anys. Segons dades del programa Copernicus, els focs han provocat l’emissió de 160 megatones de carboni a l’atmosfera, la dada anual més alta per al Canadà com a mínim des del 2003, tot i que l’estiu tot just acaba de començar.

Actualment hi ha gairebé 500 incendis actius al Canadà, i més de 250 estan fora de control. Segons l'agrupació de cossos de bombers The Canadian Interagency Forest Fire Centre, des que va començar l'any s'han cremat 8,2 milions d'hectàrees al país, una dada que no té precedents com a mínim des del 1983. El pitjor any des de llavors havia sigut el 1995, quan es van cremar 7,1 milions d'hectàrees en tot l'any. Durant les últimes setmanes el Canadà està rebent l'ajuda de bombers de múltiples països tant d'altres regions d'Amèrica com d'Europa i d'Oceania per intentar fer front a una situació extrema.

Els incendis van començar a l’oest a causa de les altes temperatures i de les condicions de sequera, però han anat apareixent també a l’est del país de manea massiva. El mes de maig va ser el més calorós des que hi ha registres en extenses parts del Canadà, i en ciutats com Edmonton la mitjana del mes va ser gairebé 6 graus superior a l’habitual i van caure rècords que dataven de fa més de 100 anys.

Els focs no afecten la qualitat de l’aire a la Península, on les cendres circulen de manera dispersa per capes més altes de l'atmosfera, però sí que l'estan empobrint en diferents punts del Canadà i del nord-est dels Estats Units. Més 140 subregions del Canadà estan alerta per la mala qualitat de l'aire associada als incendis. A principis de juny el fum dels incendis va arribar a tenyir de vermell el cel de Nova York, on es van disparar els nivells de partícules tot i la distància respecte dels incendis. L'índex de qualitat de l'aire calculat a partir de diferents contaminants va arribar a superar llavors els 400 punts, el valor més alt registrat a la ciutat amb dades des dels anys 80. Ni durant els atemptats de les Torres Bessones el nivell de partícules havia sigut tan elevat.

stats