Auxiliars del Consell de Mallorca denuncien acomiadaments il·legals

Tres treballadors de Raixa han estat acomiadats amb l'entrada de la nova adjudicatària, Ceo Balcat, i asseguren que l'empresa contracta per la meitat del sou persones amb diversitat funcional

Feia set mesos que Ricardo de la Morena treballava com a auxiliar de serveis a la finca pública de Raixa, propietat del Consell de Mallorca des de l'any 2002. Tot i la categoria del seu contracte d'obra i serveis, la seva feina era més de guarda de seguretat que de conserge de la finca. Com ell, hi havia dos auxiliars més que estaven contractats per l'empresa Trablisa des de feia dos anys.

Però des del passat 20 de setembre, aquests tres auxiliars han estat acomiadats amb l'entrada de la nova adjudicatària Ceo Balcat. Segons explica Ricardo de la Morena, l'empresa d'inserció social ha contractat tres persones amb diversitat funcional que fan la mateixa feina per la meitat del sou, és a dir, 4 euros l'hora.

Comissions Obreres denuncia la situació. "Feim costat a la inserció laboral de col·lectius amb discapacitat. No obstant això, ens negam que siguin usats com a excusa per acomiadar-nos i destruir encara més els drets laborals", declaren des del sindicat.

Ricardo de la Morena assegura que la nova empresa adjudicatària no ha complert el seu deure de subrogar els tres treballadors que abans feien feina per Trablisa, un dret que es recull a l'article 44 de l'Estat de Treballadors i que reconeix la subrogació a partir dels sis mesos treballats. D'altra banda, els tres auxiliars acomiadats no han cobrat cap indemnització.

Per aquest motiu, aquest dimarts els treballadors han interposat la pertinent denúncia davant el TAMIB per acomiadament improcedent."Creim que és necessària la internalització del servei", assegura Ricardo de la Morena, que tem per nous acomiadaments, ja que Ceo Balcat assumirà també els serveis dels jardins de Natzaret i la llar de la infància de l'IMAS.

Per al proper dimarts 2 d'octubre, Comissions Obreres ha organitzat una concentració davant el Consell de Mallorca per denunciar aquests acomiadaments improcedents. Demanen ser readmesos o, almenys, indemnitzats, i que s'internalitzin els serveis del Consell. A més, apel·len a tots els treballadors de les contractes i als diferents sindicats a constituir una plataforma unitària contra la privatització dels serveis públics.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF