Societat 06/11/2019

Una auditoria externa fiscalitza la feina de l’empresa adjudicatària del servei d’ambulàncies aèries

La Conselleria de Salut li ha obert un expedient ja que no ha assumit les condicions acordades

Maria Fuster
2 min
Imatge d'arxiu.

PalmaLa consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha informat aquest dimecres en comissió parlamentària que la Conselleria ha contractat una auditoria externa per fiscalitzar la feina d'Eliance, l'empresa adjudicatària del servei d'ambulàncies aèries, ja que no ha assumit les condicions acordades. Gómez també ha explicat que hi ha una comissió de seguiment creada amb els sindicats.

Eliance, que va firmar un contracte per un import de 25 milions d'euros, hauria d'oferir aeronaus més modernes i més capacitat d'actuació. Actualment, avions B200 cobreixen els trasllats i encara no s'han incorporat els nous B250, que haurien d'estar operatius des de final del mes de maig, segons va informar el gerent del 061 a l'ARA Balears.

Les dades de posada en disposició dels avions no es corresponen a les que posava el contracte. Així ho ha manifestat en cinc ocasions la gerència del 061 a l'empresa adjudicatària", ha assenyalat Gómez. La consellera també ha comentat que s'han fet les notificacions oportunes i s'ha obert un expedient informatiu. "Els serveis jurídics determinaran si es tracta d'un incompliment i la sanció pot arribar a la recessió del contracte", ha advertit Gómez.

La consellera ha informat que el primer avió nou B250 va arribar a Menorca el 17 de setembre del 2019, es va equipar amb electromedicina i va obtenir les acreditacions necessàries el 19 d'octubre. Des de llavors, es va destinar a fer els vols. Actualment,la segona tripulació està en període de formació i començarà a volar el 14 de novembre. Fins a l'entrada del nou avió ambulància, els vols de Menorca s'han fet amb un avió B200. Amb relació a l'avió de Mallorca, Gómez ha comunicat que arribarà l'1 de desembre del 2019. Mentrestant, es fan amb el mateix tipus d'avió que a Menorca

La consellera ha explicat que l'helicòpter nou d'Eivissa i Formentera va arribar el desembre del 2018 i el de suport a Mallorca, també a les mateixes dades.

D'altra banda, la consellera ha assegurat que el servei s'ha cobert amb normalitat, que tant els pilots com les aeronaus i la companyia estan acreditats i que no hi ha hagut cap treballador sanitari que no hagi volgut volar amb aquest servei, ni cap queixa en aquest sentit, al contrari del que va denunciar el sindicat de pilots.

"Des de Mallorca s'han fet 13 vols, dos trasllats amb circulació extracorpòria de persones joves que haurien tingut un mal desenllaç si no s'hagués fet aquesta intervenció", apunta Gómez, qui remarca a continuació que "cap dels trasllats s'ha deixat de fer per motius de seguretat de les aeronaus o dels pilots. Únicament s'han registrat retards per mal temps, una decisió que sempre pren el pilot comandant".

La consellera també ha informat que en total s'han fet més de 700 trasllats, alguns en situació difícil.

Un tema que també ha posat damunt la taula la consellera de Salut és que a l'estat espanyol només hi ha dues empreses que donin aquest servei.

stats