Societat 23/09/2020

L'Audiència de Palma denega el tercer grau a Urdangarin

La Secció Primera ha emès aquest dimecres dues interlocutòries que mantenen el cunyat del rei en segon grau a la presó de Brieva

A. T.
3 min
Imatge d'arxiu ARA Balears.

PalmaLa Secció Primera de l'Audiència Provincial de Palma ha dictat aquest dimecres dues sentències que, per una banda, mantenen per a Iñaki Undargarin el segon grau penitenciari i, per l'altra, li deneguen el tercer grau concedit pel jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Valladolid. Amb la primera, l'Audiència estima el recurs d'apel·lació interposat pel Ministeri Fiscal contra la interlocutòria del passat 3 de setembre en què li autoritzaven el canvi de grau.

Aleshores, el jutjat de Vigilància va estimar el recurs presentat per Iñaki Urdangarin, en què sol·licitava la seva classificació al tercer grau, en contra de l'acord de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries. La institució ja va acordar mantenir-lo en segon grau el juliol, després que el reu demanàs el canvi.

A favor de la Fiscalia

L’Audiència basa la seva decisió en “factors d’inadaptació” al·legats pel Ministeri Fiscal en el seu recurs d’apel·lació interposat a la decisió del tribunal de Valladolid. Entre els arguments recollits a l’escrit de la Fiscalia –als quals es remet la Secció Primera en la seva interlocutòria– destaquen l’”incompliment de la meitat de la condemna” i que “la conducta i circumstàncies de l’intern no propicien en aquests moments la seva ubicació plena en règim de vida de semillibertat”.

Juntament amb això, el Ministeri Públic assenyala que "el pronòstic de reincidència, si bé es modera, no s'elimina, i es conceptua com a 'mitjà". Tampoc no consideren que "ajudi a obtenir una classificació en tercer grau penitenciari" l'"oferta de feina aportada per l'intern, al mateix centre Don Orione, en què ha fet la feina de voluntariat". "No ha fet cap esforç durant la seva fase de compliment que mereixi una valoració positiva amb vista al canvi de grau", afegeix la Fiscalia.

Malgrat que l'Audiència dona el seu suport a la decisió i raons aportades pel Ministeri, en la seva interlocutòria 496/2020 no descarta que si continua amb "evolució positiva", pugui haver-hi "una proposta d'acord amb el canvi de l'intern al tercer grau, que sigui unànime i no per majoria". D'aquesta manera, indica, podria merèixer "una valoració favorable del Ministeri Fiscal".

A més, la Secció Primera del tribunal provincial recorda que la Direcció General d'Execució Penal i Reinserció Social va acordar el 20 de juliol que Urdangarin continuàs en segon grau de tractament. Així mateix ho va decidir tres dies abans, el 17 de juliol, la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, que va rebutjar concedir el tercer grau o règim obert a l'exduc de Palma. Ambdues negatives es varen prendre després que la Junta de Tractament de la presó de dones de Brieva (Àvila) sol·licitàs el tercer grau per a Urdangarin.

Soledat no implica aïllament

A l'altra interlocutòria emesa aquest dimecres, la 495/2020, el jutjat estima també un recurs d'apel·lació interposat pel Ministeri Fiscal contra una resolució del jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Valladolid, en aquest cas del 13 d'agost. La interlocutòria en qüestió permetia a Iñaki Urdangarin sortir un cap de setmana al mes de la presó, com a característica del tercer grau.

El recurs que ara ha estat admès argumenta que el tercer grau és una mesura que s'adopta com a compensació per l'aïllament que pateixen alguns interns. En el cas de l'exduc de Palma, manté, la "soledat no té per què implicar-lo de manera necessària i menys en els extrems que es descriuen en la interlocutòria". "Dels informes no es dedueix que la situació hagi provocat perjudicis detectables en la persona o personalitat de l'intern", afegeix.

Així mateix, al text judicial es recorda que l'intern "té concedides tres sortides setmanals al Centre Hogar Don Orione i que gaudeix d'un règim de permisos ordinaris que enforteixen els seus vincles familiars, a més de servir a la finalitat de preparar una futura vida en llibertat, que té reconegudes i autoritzades visites, telefonades, sortides al poliesportiu en hores concretes i determinades que impedeixin coincidir amb les internes". D'aquesta manera, conclouen que "si bé existeix una situació d'absència de socialització comunitària, és cert que l'esmentat aïllament no pot ser compartit com a únic motiu que dona lloc a l'aplicació del règim de flexibilitat".

Amb aquestes dues resolucions, l'Audiència deixa sense efecte la progressió de l'article 100.2 de Reglament Penitenciari i, per tant, l'accés al tercer grau. Per impugnar la interlocutòria, només es podrà fer a través d'un recurs de cassació durant els cinc dies següents a la darrera notificació.

stats