Societat 15/03/2022

L'Audiència Nacional anul·la l'absolució de la cúpula de sa Nostra

La Sala ordena una nova sentència i que es reavaluïn totes les proves, especialment les pericials

ARA Balears
2 min
L'edifici de l'Audiència Nacional

PalmaLa Sala d'Apel·lació de l'Audiència Nacional ha anul·lat l'absolució de l'excúpula de la Caixa d'Estalvis i Monte Piedad de Baleares Sa Nostra, que va ser jutjada per una sèrie d'operacions amb la immobiliària Martín Gual a Mallorca, segons ha informat en una nota de premsa. Així, a més, ha ordenat dictar una nova sentència que reavaluï totes les prova practicades i, de manera especial, les pericials.

Segons recull Europa Press, en la sentència els magistrats estimen el recurs de l'advocacia de l'Estat en representació del FROB –al qual es va adherir la Fiscalia– contra la sentència del passat 23 de juliol. En aquesta, van quedar absolts els exdirectors generals de Sa Nostra, Josep Batle i Pau Dols, i el subdirector Rafel Gerardo Oliver i l'empresari Francisco Javier Collado dels delictes d'apropiació indeguda i d'administració deslleial.

Cal recordar que la Fiscalia Anticorrupció va demanar unes penes per a Batle, Dols i Oliver de quatre anys de presó, mentre que per a Collado va demanar dos anys i sis mesos de presó. Per la seva banda, l'advocacia de l'Estat sostenia que hi hagué una errada en la valoració de la prova de la sentència d'instància per la qual mancava de suficiència en la motivació fàctica, exposada en els informes de l'UCO i Price WaterHouse Coopers. A més, ometia tot raonament sobre altres proves practicades en el judici com la pericial del Banc d'Espanya el setembre del 2016 i les posteriors actualitzacions, així com els correus electrònics que formen part de la causa.

"Importants proves pericials", simplificades

D'aquesta manera, la Sala –en línia amb el FROB i la Fiscalia– assenyala que la sentència ara anul·lada "simplifica el rebuig d'informes importants –ratificats en el ple– i proves pericials amb un argument que no coincideix amb la lògica de les perícies sobre perjudicis econòmics en operacions de gestió bancària". La resolució, a més, adverteix d'una "important prova pericial que, si s'hagués valorat en el conjunt, tal vegada per la seva aptitud, hauria conclòs un resultat diferent del que finalment s'adoptà per la sentència".

Amb tot, la sala d'Apel·lació conclou que el raonament seguit per la sala Penal és incomplet i deficient, per la qual cosa es veu obligada a estimar el recurs perquè es reconsideri i reavaluï tota prova practicada en una nova sentència, dins dels límits marcats per les conclusions definitives. La intenció és que això es faci incorporant l'avaluació crítica de les esmentades pericials i dels correus i amb absoluta llibertat de criteri i sense necessitat de reiterar el judici oral.

stats