Societat 23/07/2021

Absolen l'excúpula de Sa Nostra acusada d'apropiació indeguda i administració deslleial

La Fiscalia demanava quatre anys de presó per a tres excàrrecs

ARA Balears
2 min
L'exdirector general de Sa Nostra, Pere Batle, en una imatge d'arxiu.

PalmaL'Audiència Nacional ha absolt els exdirectors generals de Sa Nostra Pere Batle i Pau Dols, el subdirector Rafael Oliver i l'empresari Javier Collado en el judici en el qual estaven acusats dels delictes d'apropiació indeguda i administració deslleial per una sèrie d'operacions amb la immobiliària Martín Gual a Palma. Segons ha informat Europa Press, la Fiscalia Anticorrupció va demanar, a la vista que es va fer entre abril i juny, penes de quatre anys de presó per a Batle, Dols i Oliver, mentre que per a Collado va sol·licitar dos anys i sis mesos. També varen exercir d'acusació l'Advocacia de l'Estat, en representació del FROB, la SAREB i CaixaBank.

La sentència de la Secció Tercera indica, després d'analitzar totes les operacions jutjades, entre elles la de Son Bordoy, que s'evidencia, per una banda, el coneixement per part de tots els implicats, directius i cúpula del Grup Sa Nostra, del desenvolupament de les operacions i, per una altra, l'estat anímic, les expectatives i la intenció dels acusats durant l'execució dels fets.

La Sala explica que, respecte del delicte societari, per administració deslleial, "l'examen dels fets tal com es varen produir cronològicament no suposa cap prova ni cap indici de comissió". I això, afegeix, perquè "no s'ha acreditat, ni es desprèn de la prova practicada, que els acusats, en concertar i materialitzar les operacions financeres, tinguessin la intenció d'actuar en benefici propi o d'un tercer, amb abús de les funcions pròpies del seu càrrec, i disposassin fraudulentament dels béns de la societat".

La sentència exposa que és discutible que el perjudici econòmic causat al Grup Sa Nostra fos directament atribuïble a l'actuació dels acusats. "Cap prova acredita la intencionalitat d'obrar en benefici propi o d'un tercer, que exigeix el precepte", conclou.

Per tot el que s'ha exposat, el Tribunal descarta que resulti provada la comissió del delicte d'administració deslleial per part dels acusats. I també es desprèn que l'acusació formulada per al delicte d'apropiació indeguda no podrà prosperar.

Els magistrats sostenen que el finançament objecte de debat en la vista tenia una finalitat que, si bé no es va materialitzar, va ser per raons alienes als acusats.

Així, conclou la sentència, "atès que no ha estat acreditada la comissió dels delictes que s'imputen, les peticions de condemna efectuades per les parts acusadores hauran de ser desestimades i el pronunciament haurà de ser absolutori, en aplicació del principi de presumpció d'innocència que regeix en tots els procediments penals, i que segons el criteri del Tribunal no ha resultat desvirtuat en el cas present".

stats