Societat 15/01/2020

Les Illes assoleixen un nou rècord de trasplantaments renals durant el 2019

Balears és la quarta comunitat que té la major taxa de donants d'òrgans per milió d'habitants

Maria Fuster
2 min
La consellera Patrícia Gómez, Juli Fuster, Director General del Servei de Salut i els coordinadors de transplantaments autonòmics i Son Espases, Miguel Augudo i Miquel Velasco

PalmaFa una dècada que Balears està entre les comunitats que registren una major donació d'òrgans. En aquest sentit, durant el 2019 les Illes ha ocupat el quart lloc, després de Cantàbria, el País Basc i Múrcia. A més, l'any passat es va assolir un nou rècord de trasplantament d'òrgans renals. Es varen tranplantar 83 ronyons, tres més que l'any anterior.

La consellera Patrícia Gómez ha informat que l'any 2019 es varen disposar per a trasplantament 198 òrgans provinents de 62 donants "gràcies a l’altruisme de les seves famílies". Tambe ha recordat que Balears té un percentatge de donació per damunt de la mitjana estatal. A Balears hi ha un 54,4% de donants per cada milió d’habitants, mentre que a Espanya el percentatge és d'un 48,9%.

Gómez també ha destacat l'altruisme de les Illes. "Hem rebut d'altres comunitats vuit òrgans de pacients hiperimmunitzats, mentre que s'han enviat fora del nostre territori uns 90 òrgans".

D'altra banda, Balears també se situa per damunt de la mitjana en donacions d'òrgans que provenen de clíniques privades, un 4,2%, mentre que la mitjana estatal és d'un 2%.

Els indicadors que han millorat també són els de les negatives de les famílies, han passat del 20% d'altres anys, al 12,6%, mentre que la mitjana estatal és d'un 14%. La consellera ha destacat que Baldears està cada vegada més a prop del 10%, el percentatge ideal que estableixen els organismes internacionals.

Dels 62 donants d'òrgans de l'any passat, 51 eren de Mallorca, 6 d'Eivissa i Formentera i 5 de Menorca. D'altra banda, 20 varen procedir de donació en asistòlia, tècnica implantada l'any 2016 que permet la donació d'òrgans en aturada cardiorespiratòria. Segons el doctor Miquel Velasco "cada vegada hi haurà menys mort encefàlica", perquè es produeixen menys traumes, ja que hi ha més seguretat i menys accidents de trànsit. També hi ha més control per part d'Atenció Primària per prevenir l'hemorràgia cerebral espontània. Velasco assegura que la donació en asistòlia representa ja un 35% del total, tant a Balears com a Espanya.

A l'Hospital Universitari de Son Espases, dels 83 trasplantaments de ronyó, 75 eren pacients de Mallorca, 5 d'Eivissa i 3 de Menorca. D'altra banda, va haver-hi 49 pacients residents de les Illes que varen fer trasplantaments a altres comunitats. A Catalunya varen ser traslladats 12 pacients que necessitaven un ronyó, 14 que necessitaven un fetge, 10 un cor, 8 un pulmó i 3 un pàncrees. Una persona va ser traslladada a Andalusia per a un trasplantament de cor i una a Madrid per a un de pulmó.

Des de la Conselleria admeten que Balears encara no està en disposició de fer trasplantaments de fetge. Juli Fuster, director general de Salut, ha destacat que es fa el possible, però que hi ha moltes dificultats per trobar especialistes d'aquestes característiques perquè n'hi ha molt pocs.

Campanya de vacunació del grip

La consellera Patrícia Gómez ha recordat que aquest dimecres acaba la campanya de vacunació del grip, però que si alguna persona del grup de risc no ho ha fet encara hi estarà a temps durant aquesta setmana. Gómez ha informat que la taxa de grip a Espanya es considera epidèmia perquè és d'un 54,6%, mentre que a les Illes encara és d'un 30%. També ha mostrat el seu compromís a donar informació sobre els nivells de taxa de grip i sobre els recursos i reforços disponibles.

stats