Societat 10/02/2024

L'Assemblea de Docents mostra múscul i reuneix 200 persones: "Estam organitzats i preparats"

La primera passa després d'aquesta trobada serà fer comissions de treball per tractar aspectes com la segregació lingüística, el pin parental i la legislació educativa

3 min
La salad'actes de l'IES Berenguer d'Anoia ha reunit 200 persones.

PalmaL'Assemblea de Docents s'ha reactivat mostrant múscul i reunint aproximadament 200 persones a l'IES Berenguer d'Anoia d'Inca, la majoria de les quals amb camisetes verdes en defensa de la llengua i de l'educació pública. Encara que el bessó d'aquesta trobada de l'Assemblea ha estat la decisió del Govern del PP d'aplicar la segregació lingüística als centres educatius, aquesta mobilització també servirà per treballar la situació de l'educació a les Illes i reclamar que es posin solucions sobre la taula a altres problemes.

"Aquesta trobada era una presa de contacte per veure com respiren els treballadors de l'educació", ha dit la portaveu provisional de l'Assemblea, Marina Vergés. "Tenim clar que estam organitzats de veritat i estam preparats per fer feina seriosament. Som aquí", ha remarcat amb satisfacció, i ha recordat que l'Assemblea "no havia marxat" i que "continua aquí des de fa deu anys". "Se'ns havia perdut de vista una mica en el nivell públic, i tornam a ser al carrer per al que faci falta", ha afegit.

Un moment de la trobada de'aquest dijous a l'IES Berenguer d'Anoia d'Inca.

La segregació lingüística és el que "ha acabat d'activar" l'Assemblea, que considera la llibertat d'elecció de llengua "una qüestió política i no pedagògica". "Com a docents, ens regim pel benestar i el benefici pedagògic dels nostres alumnes i de la comunitat educativa. Tot el que tingui a veure amb ideologia és un atac frontal a la nostra feina com a docents", ha dit Vergés, a més de criticar que fa anys que els docents senten que hi ha mancances que no es poden arreglar per falta de pressupost. "De cop i volta, hi ha 60 milions d'euros per destinar a això que es diu lliure elecció de llengua", ha comentat. "Veure que de cop sí que hi ha recursos crea un conflicte molt gros en la comunitat educativa, perquè hi ha coses prioritàries i urgents que s'arrosseguen des de fa anys", ha dit.

Amb l'Assemblea de Docents reactivada, una de les primeres coses que es faran serà crear comissions de feina, a les quals s'uniran els docents de manera voluntària. "La llengua és una de les qüestions prioritàries, però en tenim moltes altres", ha explicat Vergés. Un altre punt cabdal serà constituir una altra vegada les assemblees de centres. "Serà la millor manera de comunicar-nos, enllaçar-nos, fer xarxa i fer efectiva tota la feina que volem tirar endavant", ha continuat la portaveu.

Pel que fa a les comissions de feina, n'hi haurà de llengua, del pin parental, una altra per fer un llistat de les necessitats que tenen els centres, tant d'infraestructures com humanes, i una altra de legislativa, entre d'altres. "Ens diuen sempre que no estan tocant cap llei ni van en contra de la legislació lingüística. Hem de comprovar-ho i hem de veure si no s'estan complint totes les normes que s'haurien de complir", ha comentat al respecte la portaveu.

La representant de l'Assemblea també ha carregat contra el suport econòmic que Educació ha ofert als centres que vulguin aplicar el pla pilot per segregar els alumnes per llengua. Però l'Assemblea no es planteja a hores d'ara convocar mobilitzacions, sinó que es reactiva per "estar preparats", treballar "les respostes a la situació actual" i "decidir què s'ha de fer". "És una assemblea per preparar-nos, per reaccionar de manera unida al que ens plou de fora. Hem de treballar i estudiar les principals necessitats i, a partir d'aquí, veure què feim", ha sentenciat la portaveu.

stats