Societat 26/01/2023

'Ask for Angela', el protocol que el cas Alves ha popularitzat i que ja s'aplica a Eivissa

La presumpta agressió sexual del futbolista a una jove a la discoteca Sutton de Barcelona posa els locals d'oci nocturn en el punt de mira

2 min
Un grup de joves en una discoteca.

PalmaEl cas Alves no només ha romput molts de mites, sinó que ha fet aflorar les mancances en l'oci nocturn a l'hora de detectar i evitar les agressions sexuals. Més enllà de les contradiccions del futbolista, el que ha quedat clar és que els fets van ocórrer a Sutton, una coneguda discoteca de Barcelona. Això ha posat al punt de mira en aquest tipus de locals, els quals gairebé mai tenen protocols d'actuació davant aquests casos, malgrat que des del 2015 en tenen un al seu abast d'àmbit internacional. Es tracta d'Ask for Angela (Demana per Àngela), un protocol engegat al Regne Unit i que ja s'aplica a Eivissa.

Amb discoteques d’una capacitat de fins a 8.500 persones, l’illa Pitiüsa és un oasi en matèria de prevenció de delictes sexuals en l’oci nocturn. L’associació d’empreses Ocio Ibiza –que aplega fins a 38 locals– va adoptar l'any passat el protocol Ask for Angela, creat per la International Nightlife Association –de la qual forma part– i que ha tornat a posar-se damunt la taula arran del cas Alves.

Amb la iniciativa Demana per Àngela, qualsevol dona que es trobi en perill pot demanar ajuda al personal del local demanant per Àngela, si l'establiment té en marxa aquest protocol. En aquest cas, els lavabos femenins estaran equipats amb aquestes instruccions per donar a conèixer el codi. A més, el protocol inclou formació al personal dels establiments adherits, els quals es beneficien d’un distintiu internacional de seguretat.

Un oasi

Però la realitat a la resta de les Illes Balears és molt diferent de la d'Eivissa. Tal com va publicar l'ARA Balears en un reportatge el 8 d'octubre del 2022, ara com ara, els locals i grups que formen part de la patronal de l’oci nocturn (ABONE, Associació Balear de l’Oci Nocturn i Entreteniment) no disposen de protocols complets i específics per evitar la violència sexual en aquests entorns, a excepció d’alguna campanya aïllada.

Segons, la secretària general d’ABONE, Rosana Gabardon, “estan molt sensibilitzats” amb aquest tema, però no n’han estat “tan pendents” com els agradaria perquè han hagut de fer front a la pandèmia. En qualsevol cas, “si tu vas a un establiment, no estaràs desemparada”, atès que “tant qui controla l’accés com qui està al guarda-roba sap detectar perfectament quan estan obligant algú: amb els anys, a la nit, ho saps”.

El més greu, però, és que tant ABONE com el Govern tenen al calaix un recurs dissenyat exactament per a això des del 2018. Es tracta del projecte Stop! SV (Stop Sexual Violence), finançat per la Unió Europea i elaborat per l’Institut Europeu d’Estudis en Prevenció (Irefrea). El pla es va dissenyar a les Balears, però també hi van participar altres països: el Regne Unit, Portugal i la República Txeca. 

La proposta principal consisteix en una formació de 20 hores per al personal de l’oci nocturn que permet reconèixer i respondre a la violència sexual. Irefrea va fer una prova pilot del projecte a alguns locals de Mallorca entre el 2017 i el 2018, i el va avaluar. Ara bé, per molt que un 85% del personal trobàs útil la formació, no s’ha fet extensiva per falta de voluntat i finançament.  

stats