Societat 06/06/2019

Per primera vegada les entitats atenen asiàtiques en situació de prostitució

El 2018 també es va detectar un augment de dones prostituïdes procedents de Llatinoamèrica que feren servir els recursos de la Creu Roja, el Casal Petit i Metges del Món

Maria Fuster
2 min
Belen Matasanz, coordinadora de Metges del Món, Mònica Gelabert, cooridinadora de Creu Roja, Magdalena Alomar, coordinadora de Casal Petit i Aligi Molina, regidor d'Igualtat de l'ajuntament de Palma

PalmaA la presentació de l'informe del 2018 de la Xarxa d'Atenció Directa de Persones que Exerceixen la Prostitució (XADPEP), el regidor d'Igualtat i Drets Civils ha destacat com una molt "bona notícia" que per primera vegada s'ha atès dones d'origen asiàtic. Belén Matasanz, coordinadora de Metges del Món, ha explicat que ha estat gràcies a l'aplicació MDM Iris per a mòbils, "ja que ens ha permès explicar en xinès l'oferta que tenim per atendre les dones en situació de prostitució". Aquesta app va començar a funcionar el mes d'abril de l'any passat.

L'informe també assenyala que s'ha produït un augment de les prostitutes de Llatinoamèrica (44%) i un descens de les procedents d'Àfrica (24%). El col·lectiu asiàtic només representa el 3% de les dones ateses. El regidor Aligi Molina ha assenyalat que la prostitució, "a més d'una qüestió de gènere, és ètnica i racial". La pràctica totalitat de persones ateses són dones, només hi ha un petit percentatge de persones trans i un 1% d'homes.

La xifra total de persones ateses és de 1.588, una xifra que, tot i que visualitza un canvi de tendència, ja que el 2017 se'n varen atendre 1.917 i el 2016, 1.728, en realitat, el motiu és que les entitats s'han dedicat a fer més feina a la Part Forana i han incrementat els seus serveis als pisos i clubs, on es concentren dues terceres parts de la prostitució. Molina ha destacat la dificultat d'accedir als espais tancats, on les dones tenen una "major vulnerabilitat, com per exemple amb el control d'horaris o la selecció de clients o de pràctiques sexuals". Crida l'atenció que dues de cada deu dones viuen en el mateix espai on exerceixen la prostitució.

En relació amb la seva situació administrativa, s'ha detectat un creixement de dones amb els papers regularitzats del 61% al 68%. La majoria disposa de targeta sanitària, un 85%, però el percentatge varia si exerceixen a clubs, que augmenta fins al 93% i a les cases i pisos, que es redueix al 80%.

Magdalena Alomar, coordinadora del Casal Petit, ha assegurat que no és possible donar xifres de les dones que aconsegueixen sortir de la prostitució, perquè en molts casos la sortida és temporal. Alomar explica que un 36% de les dones ateses per les Germanes Oblates va aconseguir una feina, però també lamenta que el tipus de feina que troben sol ser de curta durada.

stats