Agricultura
Societat 26/09/2023

Asaja Balears: "Hem de fer possible un canvi de xip en els pagesos"

La nova PAC ja és una realitat, però presenta incògnites en el sector agrari de les Balears

1 min
Conreu de Mallorca

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural presentava la setmana passada les primeres dades provisionals sobre sol·licituds presentades a la campanya de la Política Agrària Comuna (PAC). Hi havia molta expectació, ja que es tracta de la primera convocatòria amb el factor d'insularitat incorporat. El conseller Joan Simonet va explicar que en total hi ha sol·licituds per valor de 36,9 milions d'euros, cosa que suposa gairebé 10 milions més que el 2022.

Joan Company, president d'Asaja-Balears, és molt expressiu: "Deu milions més és fabulós. El problema que hi ha són les questions mediambientals. S'ha de tenir en compte que dels 37 milions, set són per a ecorègims, això vol dir que estan condicionats a mesures mediambientals que abans no eren obligatòries. Per tant, n'hem apujat tres, més els set que podrem apujar si reunim les condicions". Per a Company, el sector haurà de replantejar la seva manera de fer les coses: "És ben clar que hem de fer un canvi de xip. Ara no hi és, però l'hem de fer."

Des del Govern ja varen reconèixer que aquesta PAC és molt complexa i es varen comprometre a fer un seguiment, en especial dels ecorègims que suposen més compromisos per part del sector.

Des de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) també en fan una valoració positiva. Joana Mascaró n'és la secretària executiva. "A escala global sembla que és positiva i que hi ha més doblers, però també s'ha de dir que s'ha de valorar en l'àmbit particular com acaba cada PAC. La valoració real serà quan els pagesos puguin comprovar que han cobrat. Haurem d'esperar a finals d'any".

stats