Societat 01/06/2021

Arranca la prova pilot de la UIB per crear un corredor sanitari sense intermediaris a Cala Millor

Hi participen una trentena d'establiments turístics

Catalina Riera
2 min
Turistes a l'aeroport de Palma.

Cala MillorLa Universitat de les Illes Balears (UIB) ha posat en marxa una prova pilot per crear un corredor sanitari sense intermediaris a Cala Millor. Aquest protocol, anomenat SEQR, es basa en el rastreig de turistes per garantir que no hi hagi contagis de coronavirus als establiments. "El nostre objectiu és facilitar la integració del turista amb el sistema sanitari de les Illes. Es provarà en un entorn real fins dia 1r de novembre. Per ara hi participen una trentena d'establiments turístics", ha dit a l'ARA Balears l'investigador principal del projecte, Bartomeu Alorda.

En arribar a l'hotel, el client es pot descarregar el formulari d'informació, però també ho pot fer en el punt d'informació turístic de Cala Millor. Les dades queden encriptades i només les podrà desxifrar la direcció general d'emergències de les Illes. No només deixa al turista crear una traça digital sanitària en el lloc de destí, sinó que també permet registrar informació sobre l'historial de salut de la persona. "La tecnologia utilitza imatges QR per contenir la informació, i només la poden llegir des de la direcció general d'emergència de les Illes Balears, perquè hem instal·lat aquesta tecnologia en els seus servidors", comenta Alorda.

Amb aquest mecanisme, l'usuari pot deixar la informació en el moment que vulgui, i serveix per tenir constància de la seva presència en un establiment d'oci, autoritzar l'entrada en certs esdeveniments o per regular la cabuda de gent mitjançant lectors ràpids electrònics. La informació continguda es genera i s'acredita mitjançant les entitats autoritzades i pot ser validada en diferents moments durant el trajecte: a l'entrada de l'aeroport o port, de l'avió o vaixell, i a l'arribada a la destinació. Així mateix, aquest mecanisme, a més de contribuir al rastreig de contactes si es detecta un contagi durant el trajecte, permet establir un mecanisme àgil per determinar l'entrada permesa al lloc: origen acreditat, vacunació acreditada i test acreditat.

La tecnologia ha estat finançada amb 20 mil euros per l'Euroregió Pirineus Mediterrània. De moment només és una prova que es fa a l'Hipotel Cala Millor Park, on s'ha presentat. L'empren aquest hotel i 28 establiments d'oferta complementaria.

stats