Societat 19/09/2020

Els veïns d'Arquitecte Bennàssar, cansats i confosos en el primer dia de confinament

Molts d'ells veuen que l'ambient és el d'un dissabte normal, però alguns comerciants asseguren que ja s'ha notat la davallada de clients

E. N.
3 min
La nova zona confinada de Palma, aquest dissabte al matí.

PalmaL'ambient és el típic d'un dissabte: la gent passeja, va a comprar, juga a la primitiva, s'asseu a les terrasses dels bars i berena. El trànsit no atura. És al matí i tots els veïns de la zona sanitària d'Arquitecte Bennàssar que s'aturen a xerrar amb la periodista asseguren que no veuen cap diferència entre avui -que comença el confinament- i un altre cap de setmana qualsevol. Els matisos són diferents, però no n'hi ha cap que confiï en l'eficiència de la mesura. Molts, visiblement atipats del tema, rebutgen parlar i continuen caminant. "Ja no tinc cap opinió", amolla un senyor que passeja un ca blanc.

Això sí, els responsables d'alguns comerços de la zona expliquen que aquest dissabte dematí sí que han notat la davallada de clients. De fet, la majoria de les terrasses estan mig buides, però recorden que l'envestida més gran va ser la prohibició de fumar a l'espai públic. "Sobretot ho notàrem ahir vespre; com que a les 22 h hem de tancar, ja no hi havia ningú molt abans", diu la cambrera d'un dels bars de la zona afectada. "Abans això, estaria tot ple, i mira ara", diu la propietària de la cafeteria de davant, assenyalant la terrassa. El que es veu són taules i cadires òrfenes, i un senyor que fa la canya a la barra.

"Què vols que et digui? Això no solucionarà res. Tu creus que només hi haurà gent del barri? Has vist algun policia per aquí avui?", demana Damián, que camina amb la barra de pa a la mà. No, no se'n veuen, ara mateix, ni de cotxes ni d'agents. Defensa que perjudica encara més els negocis del barri: "No faran ni un duro", opina. Unes passes més endavant hi ha Maria, que confessa que no està "gaire al cas", perquè ha sentit tantes coses "que em torn boja". Sap que es troba dins la zona confinada, però no sap ben bé on acaba. Posa èmfasi en la incertesa de la situació: "No saber quant durarà aquest confinament, si dues setmanes, un mes o encara més".

Els veïns expliquen que hi ha l'ambient d'un dissabte com qualsevol altre.

"És patètic", diu contundent Laika, que surt del veterinari. "Hi ha aglomeracions al transport públic i després no pots anar a fer un cafè a un barri que no és teu; per què?", es demana. "Ara em deia el recepcionista del veterinari que no pot prendre el cafè al bar on solia anar perquè no és el seu barri, però, en canvi, sí que pot venir a treballar. És ridícul", continua. A més, creu que el mapa del confinament no és senzill perquè la gent l'interioritzi.

Na Catalina i na Marga van arrossegant els carros de la compra buits. "Sabem que no podem fer més voltes si no és pel nostre barri, però, si vols que et digui la veritat, jo ho veig exactament igual", diu Marga. "Idèntic", rebla Catalina. Sí que noten la diferència a la nit. "Ni una mosca passava pel carrer ahir vespre", assegura Catalina, i remarca que des que han tancat la plaça "ja no hi ha tot de botelles quan m'aixec". No entenen que es prenguin mesures com les reunions màximes de cinc persones, o es recomani sortir a fora per l'imprescindible, però es permeti "estar assegut a un bar, xerrant a poca distància i sense mascareta".

El coordinador del districte nord de Palma, Miquel Àngel Barceló, ha assegurat a IB3 que hi ha hagut un "alt grau de compliment" per part dels establiments quant a l'horari de tancament (a les 22 h). Ha admès que hi ha hagut confusió entre veïns pels límits de la zona confinada. Recorden que per resoldre qualsevol dubte hi ha disponible l'oficina del districte nord de Cort.

stats