Societat 29/06/2021

Armengol reivindica la Serra com a "referent paisatgístic, patrimonial, esportiu, turístic i de biodiversitat"

Per part seva, Catalina Cladera ha reclamat fons europeus per garantir-ne el "futur sostenible"

ARA Balears
2 min
Les presidentes Armengol i Cladera amb l'equip impulsor de la declaració de la Serra com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

PalmaEl Consell de Mallorca, el Govern i els ajuntaments de l'illa han celebrat amb un concert a Valldemossa de l'Orquestra Simfònica que fa deu anys la Unesco va distingir la serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reivindicat la Serra com a "referent paisatgístic, patrimonial, esportiu, turístic i de biodiversitat". A més, ha recordat la necessitat de continuar treballant en la preservació d'un "tresor natural" que és fràgil i que té tantíssim valor ecològic.

Armengol també ha subratllat la feina feta pel Consell per aconseguir la distinció de la Unesco quan ella n'era presidenta i ha agraït a totes les persones que en aquell moment, i després, han treballat per conservar la Serra.

Per part seva, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha posat la Serra com a model de sostenibilitat i ha reclamat la implicació financera d'Europa: "Necessitam fons europeus per garantir el futur sostenible de la Serra. Si en el seu dia la Unesco va saber valorar-la com a exemple de sostenibilitat, deu anys després seria just i necessari que Europa reforçàs aquest reconeixement amb fons Next Generation".

Cladera ha assenyalat que els valors de la Serra s'han evidenciat encara més durant la pandèmia, que ha fet que els seus camins hagin esdevingut "el refugi més preuat per a milers de mallorquins que hem redescobert el plaer de caminar per aquest paratge meravellós". La presidenta insular ha remarcat que "no és només una postal" i ha fet referència al model que significa la serra de Tramuntana per al turisme de qualitat durant tot l'any. Durant el discurs, Cladera ha recordat les 845 persones que han mort a causa del covid-19 i ha destacat l'esforç de tots els treballadors essencials en la lluita contra la pandèmia.

La celebració del 10è aniversari de la Serra com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Per part seva, el batle de Valldemossa, Nadal Torres, ha demanat més recursos per al sosteniment "d'aquest immens paratge natural, que aplega una vintena de municipis". Torres ha dit que "la feina conjunta i coordinada dels ajuntaments de la Serra amb el Consell, juntament amb la resta d'institucions, és l'únic camí que ens permetrà assolir els objectius.

Unes 150 persones han assistit a la celebració que commemora el dia que la Serra va passar a ser Patrimoni de la Humanitat. L'acte ha estat conduït pel periodista Joan Carles Palos i s'ha retransmès per streaming. A més, s'hi ha pogut sentir un concert de música clàssica a càrrec de la secció de corda de l'Orquestra Simfònica de les Balears, que a l'esplanada de la Cartoixa de Valldemossa ha interpretat dues peces de dos compositors mallorquins.

stats