Societat 28/04/2021

Armengol demana al Regne Unit que tingui en compte les dades "illa per illa" per reprendre les connexions internacionals

No obstant això, l'ambaixador britànic a l'estat espanyol no garanteix, de moment, un tracte diferenciat per a les Balears

2 min
Francina Armengol ha presidit l'acte de la col·locació de la primera pedra d’una nova promoció de 43 habitatges públics a Palma.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, demanarà a l'ambaixador del Regne Unit a l'estat espanyol, Hugh Elliot, que les Balears i, fins i tot "illa per illa", es valorin de manera independent per a la reobertura de les connexions internacionals. No obstant això, i segons ha informat l'agència Efe, l'ambaixador britànic ha assegurat aquest dimecres a Eivissa que "ara com ara" no pot donar "cap garantia" que les Illes rebin un tracte diferenciat respecte a l'Estat.

Després d'una reunió amb el president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, i el conseller de Turisme, Iago Negueruela, Elliot ha explicat que la col·laboració entre les autoritats de tots dos països és "constant i boníssima" a tots els nivells. Armengol té previst mantenir aquest dijous una trobada amb l'ambaixador del Regne Unit per continuar abordant l'estratègia conjunta de reactivació turística.

En declaracions als mitjans de comunicació a Palma, en l'acte de col·locació de la primera pedra d'una promoció d'habitatges protegits, la presidenta del Govern ha destacat que tots els indicadors fan a les Illes "mereixedores" de ser considerades de manera específica per relaxar les exigències en les connexions amb el Regne Unit i fer-ho al marge de les dades epidemiològiques del conjunt de l'Estat. Armengol ha explicat que el govern de Boris Johnson encara no ha pres cap decisió sobre la sortida dels seus ciutadans a l'estranger i ha recalcat que confia que les Balears entrin en el "semàfor verd" dels destins on es poden desplaçar els britànics.

En aquest context, la cap de l'Executiu s'ha referit a la importància d'accelerar el procés de vacunació i, de manera especial, de comptar amb el 100% de les persones majors de 60 anys immunitzades per evitar la pressió en els hospitals públics. Armengol ha tornat a sol·licitar que arribin més vacunes a l'Arxipèlag per incrementar la immunització de la població illenca de cara a la nova temporada turística.

Certificat de vacunació

Amb relació al certificat de vacunació, Armengol ha insistit que les Balears s'han ofert a Espanya per liderar la prova pilot que, segons el secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, es posaria en marxa el maig, encara que, segons ha apuntat la presidenta "seria ideal" fer-ho "tots junts" perquè significaria que s'ha fet una bona feina.

En aquest sentit, l'Eurocambra ha fixat aquest dimecres la seva posició negociadora sobre com ha de ser i per a què ha de servir el certificat digital de vacunació europeu. Els eurodiputats reclamen de manera majoritària que el certificat eviti quarantenes i que les PCR per viatjar siguin gratuïtes, a més de tenir màxima cautela amb la privacitat de les dades.

Tant la Comissió Europea com els governs de la UE han matisat aquestes demandes i, per això, negociaran a tres bandes a partir d'ara amb l'objectiu d'arribar a un acord les pròximes setmanes perquè el certificat pugui entrar en vigor el juny. Malgrat que la posició dels parlamentaris és clara, el resultat de la votació no es donarà a conèixer fins aquest dijous.

stats