L'Eurocambra reclama un certificat de vacunació que eviti quarantenes i amb PCR gratuïtes

La Comissió recorda que el preu dels testos el decideix cada estat i demana aparcar el debat sobre els usos del document

3 min
L’aspecte solitari de l’aeroport del Prat a les vacances de Nadal podria canviar una mica aquest estiu.

Brussel·lesComença la negociació. L'Eurocambra ha fixat aquest dimecres la seva posició negociadora sobre com ha de ser i per a què ha de servir el certificat digital de vacunació europeu que la Comissió Europea va proposar fa unes setmanes. Els eurodiputats reclamen de manera majoritària que el certificat eviti quarantenes i que les PCR per viatjar siguin gratuïtes, a més de tenir màxima cautela amb la privacitat de les dades. Però tant la Comissió Europea com els governs de la UE representants al Consell matisen aquestes demandes i, per això, negociaran a tres bandes a partir d'ara amb l'objectiu d'arribar a un acord les pròximes setmanes perquè el certificat pugui entrar en vigor al juny. Malgrat que la posició dels parlamentaris és clara, el resultat de la votació no es donarà a conèixer fins aquest dijous.

La creació i possible aplicació d'aquest certificat és un debat complex i amb molts matisos. D'entrada, la Comissió Europea va proposar un certificat (que no passaport) digital que serveixi estrictament per recollir totes les dades que es demanen a les fronteres sense entrar a debatre els seus usos. I aquesta és la posició que ha mantingut aquest dimecres el comissari de Justícia, Didier Reynders: "La Comissió proposa mantenir per separat, de moment, el certificat i els seus possibles usos. No ens hauríem d'estancar en discussions sobre si aixecar o no restriccions per als portadors del certificat", ha explicat, i ha insistit que encara falta evidència científica sobre la capacitat de contagi de les persones vacunades, sobretot tenint en compte la virulència de les noves variants.

A nivell dels governs també hi ha discrepàncies. Quan van fixar la seva posició van recalcar que és la seva competència la d'implementar quarantenes o exigir restriccions als viatgers encara que estiguin vacunats, tot i que països com Espanya i Grècia, àvids de turisme, ja han dit que pensen donar via lliure a les persones immunitzades. Sobre aquesta qüestió, encara hi ha una altra posició a tenir en compte. El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) va emetre per primera vegada una recomanació la setmana passada per començar a alleugerir mesures per a les persones vacunades i, entre les seves propostes, dona llum verda als governs per eximir-les de quarantenes.

La discriminació econòmica

Aquest és un primer debat que queda per a la discussió entre Eurocambra, Comissió i Consell però un dels altres grans problemes és la discriminació que pot provocar aquest ús del certificat, sobretot en l'àmbit econòmic. En aquest cas la posició de l'Eurocambra és contundent en favor de la gratuïtat dels testos PCR obligatoris i governs com Brussel·les s'hi mostren oberts. "Els preus són prohibitius en alguns estats", ha deixat anar el president del Comitè de Llibertats de l'Eurocambra, Juan Fernando López Aguilar. Al seu torn, la representat dels governs per via de la presidència portuguesa, la secretària d'estat d'Afers Europeus de Portugal, Ana Paula Zacarias, ha assegurat que "són conscients de la importància d'eliminar o reduir" els costos de les proves i ha apuntat a fer ús de fons europeus per garantir-ho. En canvi, Reynders, que també creu que les PCR han de ser "econòmiques", ha recordat que és competència estatal: "El reemborsament dels costos mèdics recau en les competències dels governs, és un tema complicat amb molts actors públics i privats involucrats".

Aquesta és a hores d'ara la situació del debat sobre un certificat digital que hauria d'estar en vigor al juny. A partir d'ara, les tres parts ho discutiran durant el maig amb l'objectiu d'arribar a una posició conjunta en un estira-i-arronsa sobre les competències de cada institució, típica de la Unió Europea. Ara bé, malgrat que la vacunació aporti esperança, la Comissió Europea i el Consell han demanat prudència sobretot a l'hora de gestionar les "expectatives" d'una ciutadania que ha d'assumir que aquest estiu encara no serà normal.

stats