Societat 07/04/2021

Armengol: "El calendari de vacunació és totalment compatible amb una temporada turística"

La presidenta del Govern assegura que l'Executiu treballa per allargar-la fins a la tardor

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, a la sala de premsa del Consolat de Mar

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol ha assegurat aquest dimecres que el calendari de vacunació del govern espanyol, el qual preveu haver immunitzat un 70% de la població a finals d'agost, "és totalment compatible amb una temporada turística". Armengol ha comparegut després de reunir-se amb representants del tercer sector per presentar l'acord estratègic d'ocupació 2020-2023. "El president del govern espanyol va explicar ahir el calendari de vacunes, el qual fa possible i és totalment compatible amb una temporada turística", ha assegurat.

Com apunta des de fa setmanes, la cap de l'Executiu ha repetit que "no es tractava de salvar la Setmana santa, sinó de tenir una bona incidència per poder obrir, acompanyant això amb la vacunació més el certificat sanitari". En aquest punt, Armengol ha recordat que aquest document no només tindrà en compte si el titular està vacunat, sinó que inclourà altres elements com "si ha passat la malaltia o porta una prova diagnòstica". "La previsió del govern d'Espanya confirma que podrem tenir una bona temporada turística i farem que s'allargui fins a la tardor. Estam treballant amb la Mesa de diàleg social i el plantejament del govern espanyol ens conforta", ha continuat, a més de remarcar que les Balears "estan preparades per vacunar moltes més persones si hi arriben les vacunes".

Final de l'estat d'alarma

Quant al final el pròxim 9 de maig, Arment ha tornat a subratllar que les comunitats autònomes necessiten tenir a partir d'aquesta data "garantia jurídica per aplicar les mesures que es consideren necessàries i les restriccions adequades a cada territori". "El Consell interterritorial cercarà garantir aquesta seguretat jurídica i la nostra advocacia ja estudia quines mesures podem prendre independentment que hi hagi estat d'alarma", ha explicat.

La cap de l'Executiu ha indicat que està en contacte amb el govern espanyol per saber com afectarà el final de l'estat d'alarma. "L'important és tenir eines per controlar bé i evitar els contagis. Si les comunitats tenen les competències, també han de tenir les eines per aplicar-les", ha afegit.

Missatge de tranquil·litat

Armengol també ha fet referència als dubtes que hi ha entorn de la vacuna d'AstraZeneca i la decisió de Castella i Lleó de suspendre la vacunació i ha fet una crida a "la tranquil·litat". "Totes les vacunes estan avalades per criteris científics i són molt necessàries. El que mata és el covid", ha subratllat, a més de posar en valor "la gran eficàcia que hi ha hagut per tenir una vacuna a temps".

"Ara s'han d'administrar de la manera més correcta possible, segons les decisions dels comitès científics", ha dit. La presidenta ha assegurat que el Govern seguirà "les recomanacions de l'Agència Europea del Medicament amb total tranquil·litat". "Les vacunes tenen tots els controls mèdics i sanitaris. Feim cas als que saben i no prenem decisions polítiques sobre una vacuna. Els criteris tècnics i científics són els que poden donar garantia a la població", ha sentenciat.

stats