Societat 06/04/2021

Armengol, sobre l'estat d'alarma: "És important que el govern espanyol ens doni garantia per assegurar la desescalada lenta"

L'Executiu revisarà les restriccions divendres

3 min
Francina Armengol i Juan Pedro Yllanes aquest dimarts a Calvià

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet referència a la finalització de l'estat d'alarma el 9 de maig i ha manifestat que espera tractar en els diferents consells interterritorials "quines mesures i potestats hi ha per prendre segons quines mesures". "És important que el govern espanyol ens doni garantia jurídica per poder assegurar la desescalada lenta", ha manifestat aquest dimarts a Calvià, on s'ha reunit amb empresaris del municipi per explicar com es repartiran els 855 milions d'euros d'ajudes directes de l'executiu espanyol. A més, Armengol ha recordat que divendres hi haurà un Consell de Govern extraordinari per revisat les restriccions que a hores d'ara s'apliquen a les Balears, com el tancament de l'interior de bars i restaurants, la prohibició de reunions de més d'un nucli de convivència als domicilis i el tancament a les 17.00 h del sector de la restauració. "Hi ha algunes mesures excepcionals que s'apliquen a tot Espanya per Setmana Santa i altres que vàrem aprovar, com el perimetratge de les Balears", ha comentat. "Ara estam en fase de reunions i demà hi haurà la Mesa de diàleg social. Sempre farem el que ens marqui el consell assessor de Salut", ha afegit.

Armengol ha insistit en la necessitat de dur a terme una desescalada "molt lenta" i ha subratllat que més del 80% dels contagis a les Illes són de la soca britànica. "No hem de perdre l'objectiu general per frisar i treballam en aquesta línia. Que hem de continuar protegint bé les Balears és una qüestió compartida", ha explicat, a més de remarcar que es va viure "una situació molt dura" abans de Nadal. "A Eivissa, vàrem passar d'una situació més o manco controlada a una incidència acumulada de 2.000 casos i després hem estat tres mesos per baixar-la", ha comentat.

Així i tot, la presidenta ha indicat que "aviat" arribaran moltes vacunes a Espanya, i que això serà clau per a "la reactivació de l'economia". "Les ajudes, combinades amb l'acceleració de la vacunació i la reobertura turística, permeten veure la llum al final del túnel", ha continuat la cap de l'Executiu, malgrat que ha insistit que "és necessari continuar sent estrictes en el compliment de les mesures de seguretat per no tenir nous rebrots". "Això ens asseguraria una situació més tranquil·la", ha apuntat.

Pel que fa als 855 milions d'ajudes directes, Armengol s'ha felicitat perquè "per primera vegada se'ns tracta com pertoca" i ha remarcat que "són fruit de la lluita compartida de la nostra societat". La presidenta ha reiterat que "els autònoms que tributen per mòduls cobraran 3.000 euros de manera immediata" una vegada s'hagin concretat els detalls amb el Ministeri d'Hisenda perquè la Conselleria de Model Econòmic en faci la convocatòria. Pel que a les empreses, que podran cobrar entre 4.000 i 200.000 euros en funció de la caiguda de la seva facturació, Armengol ha indicat que el Govern farà "una bestreta inicial" per a totes les companyies que "compleixin els requisits". "Serà la convocatòria més gran que s'hagi fet a les Balears i es farà de la manera més àgil i ràpida possible", ha continuat. "Les empreses han de pagar els proveïdors primer de tot, i aquesta cadena de moviment de doblers beneficiarà altres empreses", ha afegit. A més, la cap de l'Executiu ha assenyalat que espera que el govern espanyol compleixi el termini que va donar de 40 dies "per tenir el conveni signat i la transferència feta". "Hi ha algunes qüestions ambigües que s'han de treballar. No tenim data, però sí el comprimís de 40 dies per part del Ministeri d'Hisenda", ha dit.

stats