Societat 09/04/2021

Armengol assegura que la llei estatal reforça el full de ruta de les Illes en la lluita contra el canvi climàtic

La presidenta del Govern ha defensat que la norma aprovada al Congrés està "inspirada" en la balear

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, arribant al Parlament.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat aquest divendres que la llei estatal aprovada al Congrés reforça el full de ruta de les Illes en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció d'emissions, segons ha informat Europa Press. En un fil al seu perfil de Twitter, la líder de l'Executiu ha defensat que la norma estatal està "inspirada" en la balear i reconeix i reforça les singularitats de l'Arxipèlag amb un règim específic.

Per Armengol, la Llei de canvi climàtic "entra en la recta final i serà un abans i un després en la transició energètica". Segons la presidenta, l'acord entre el govern estatal i l'autonòmic permetrà accelerar l'arribada del cotxe elèctric a les Illes, com també limitar la matriculació de vehicles dièsel a partir de 2025, com està previst en la norma autonòmica.

Per part seva, el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha reconegut que la llei aprovada aquest dijous -pendent de passar pel Senat- és "millorable", però és una "necessitat imperiosa" per dotar d'un marc normatiu la lluita contra l'emergència climàtica. També a Twitter, Malagrava ha insistit que les Balears, prèvia petició al govern espanyol, podrà prohibir els nous vehicles dièsel a partir del 2025.

El director general ha posat l'accent que es compleix l'acord bilateral entre executius que "va evitar" que la norma autonòmica fos recorreguda al Tribunal Constitucional i dona als territoris insulars les eines "per ser pioners en la lluita contra el canvi climàtic".

El director de gabinet de la vicepresidenta de Transició Ecològica i Repte Demogràfic i exconseller, Marc Pons, havia insistit aquest dijous en la idea que les Balears podran tirar endavant la prohibició de la circulació de nous vehicles dièsel a partir de 2025, "prèvia petició" a l'Estat.

La Llei de canvi climàtic i transició energètica aprovada al Congrés recull en el seu articulat la "vulnerabilitat de les comunitats autònomes insulars enfront del canvi climàtic". Concretament, reconeix la seva possibilitat d'"instar l'Estat a establir mesures que consisteixin en restriccions en el seu àmbit territorial de la circulació de cotxes i furgonetes". A més, l'article 12.3 de la mateixa llei inclou l'obligació dels territoris insulars d'introduir mesures per mitigar les emissions derivades de la mobilitat.

El PSIB també ha considerat l'aprovació de la llei estatal com una "gran notícia", ja que suposa disposar per primera vegada d'una norma amb rang de llei "per afrontar un dels principals reptes per al futur de la humanitat". El portaveu de la formació socialista, Cosme Bonet, ha defensat que les Illes varen ser una comunitat pionera la legislatura passada, després d'aprovar la Llei de canvi climàtic.

stats