Societat 13/09/2020

El Govern inaugura un Arbre de la Memòria a Manacor

És el tercer espai que se senyalitza a les Balears per recordar les víctimes del 1936

Ara Balears
1 min
Moment de la inauguració de l'Arbre de la Memòria

PalmaEl Govern ha inaugurat aquest diumenge un nou Arbre de la Memòria al parc de Son Mas, a Manacor, on antigament s'ubicava el cementeri municipal, per tal de recordar els centenars de persones assassinades l'any 1936 pel règim franquista. Es tracta d'una escultura de ferro, dissenyada per l'arquitecte Sebastiano Rossi, que representa un arbre de cinc branques i simbolitza les cinc illes de l'Arxipèlag. També té una placa commemorativa amb un text que fa referència als fets històrics ocorreguts a aquest indret, segons apunta el Govern en una nota.

Aquest espai és el tercer que se senyalitza a les Illes en homenatge dels represaliats, després del de Sant Ferran de ses Roques, a Formentera, i el de Palma. La portaveu de la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts, Maite Blàzquez, ha explicat que els arbres de memòria històrica "són un símbol significatiu en el llarg camí del reconeixement de la veritat d'uns fets amagats i silenciats durant massa anys".

Per part seva, el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, ha insistit en el fet que "encara fa falta molta pedagogia perquè la societat sigui conscient del nivell de brutalitat que va arribar a assolir la repressió feixista a Mallorca a partir de l'agost de 1936". En aquest sentit, ha recalcat que aquest Arbre de la Memòria ha de servir per "recordar el que va passar quan una rebel·lió militar va derrocar un govern democràtic i va convertir els cementeris de Manacor en autèntics camps d'exterminis".

stats