Llengua catalana
Societat 04/12/2023

Aquest són els guanyadors dels premis 31 de desembre de l'OCB

Els premiats recolliran els seus guardons durant la Nit de la Cultura 2023, dia 17 de desembre al teatre Principal de Palma

ARA Balears
3 min
El guardó dels premis 31D

PalmaL'Obra Cultural Balear ha donat a conèixer aquest dilluns els guanyadors de la 37a edició dels premis 31 de Desembre. Els premiats recolliran els seus guardons durant la Nit de la Cultura 2023, dia 17 de desembre a les 19 h al teatre Principal de Palma. Han estat premiats: el jurista Bartomeu Colom Pastor, Ràdio Nacional d'Espanya a les Illes Balears, l'estudiós Damià Ferrà-Ponç, l'Anuari de l'Educació de les Illes Balears 2023, el Programa Téntol d'IB3 TV, l'edició del Calendari Folklòric de Mallorca, la músic Mar Grimalt, el grup Cucorba i CineCiutat.

Bartomeu Colom Pastor

Aquest jurista, doctor en Dret i professor titular de la UIB ha guanyat el premi Gabriel Alomar pels seus estudis sobre l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i el seu desenvolupament jurídic, polític i administratiu, i sobre la legislació lingüística que se'n deriva. El jurat també ha valorat el lligam estret del Dr. Colom Pastor amb l'OCB i el seu compromís continuat amb les entitats i les iniciatives de defensa de la llengua.

Ràdio Nacional d'Espanya a les Illes Balears

Aquesta ràdio ha rebut el premi Francesc de Borja Moll amb motiu del 40è aniversari de l'inici de les seves emissions i pel paper destacat que ha tingut l'emissora territorial de RNE en el tractament de la realitat social, econòmica, política, esportiva i cultural, sempre explicada a través d'un model de llengua correcte, adequat i dignificador.

Damià Ferrà-Ponç

Damià Ferrà-Ponç, pseudònim de Damià Pons i Pons, ha rebut el premi Josep M. Llompart per la seva dedicació intel·lectual a l'estudi i promoció de la llengua i la cultura catalanes i a la construcció de la identitat nacional de les Balears en el marc dels Països Catalans, una tasca que el guardonat va començar als anys 70 i que ha continuat fins avui dia.

Anuari de l'Educació de les Illes Balears 2023

Aquest anuari ha estat guardonat amb el premi Emili Darder amb motiu de la seva vintena edició. L'anuari proporciona una anàlisi del sistema educatiu i presta atenció als aspectes socials que el caracteritzen i determinen. Actualment, l'Anuari de l'Educació és dirigit per Joan Amer Fernández i l'elabora el Grup d'Investigació i Formació Educativa i Social (GIFES) de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Téntol, d'IB3 TV

Aquest programa ha rebut el premi Bartomeu Oliver per la seva tasca de divulgació del patrimoni lingüístic del català de les Balears. El programa fa valer paraules i expressions genuïnes. És presentat per Margalida Mateu i els seus col·laboradors amb un enfocament entretingut i engrescador.

Calendari Folklòric de Mallorca

Aquest calendari és un conjunt de quatre toms d'anotacions antropològiques i culturals agrupades per estacions de l'any, el darrer dels quals correspon a l'hivern. Els textos originals dels volums procedeixen del fons de Rafel Ginard Bauçà. Han estat editats per Andreu Ramis i Miquel Sbert, amb il·lustracions de Toni Galmés i sota la coordinació de Joana Serra. Ha rebut el premi Miquel dels Sants Oliver.

Mar Grimalt

Aquesta músic ha rebut el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel per la seva dedicació a la música d'inspiració mediterrània i tradicional i a la composició a partir de poemes d'autors com Miquel Bauçà i Maria Mercè Marçal.

Cucorba

Aquest grup ha rebut el premi Aina Moll per la seva trajectòria, que ha permès posar a l'abast de generacions dels infants de Mallorca tot un conjunt de cançons, jocs, històries, rondalles i altres elements lúdics i recreatius oferts d'una manera viva, genuïna i actualitzada.

CineCiutat

CineCiutat ha rebut el premi Climent Garau per la seva labor cultural en l'àmbit del cinema. Sempre ha tingut present, en la mesura de les possibilitats, la presència de la llengua catalana tant en la cartellera dels films que s'ofereixen com en la difusió social de les activitats.

El jurat dels premis està format per Pilar Arnau Segarra, Antoni Llabrés Fuster, Antoni Llompart Suau, Neus Picó Veny i Maties Garcias Salvà.

Les entrades per a la Nit de la Cultura 2023 ja estan a la venda a la pàgina web del teatre Principal de Palma.

stats