TOCAR TERRA
Societat04/01/2019

Aprofitar el bon temps

Mateu Morro

Bonança meteorològica

El bon clima ha permès avançar feines que anaven endarrerides

Aquests dies de sol i bon temps han anat bé per als pagesos. Els sementers s’han eixugat i s’hi han pogut avançar les feines de llaurar i sembrar que anaven enrere a causa de les pluges. S’han exsecallat les oliveres, aprofitant que enguany hi ha hagut poca oliva a molts de llocs, i n’hi ha que també els ha llegut aprofitar per llevar arbres morts i preparar per sembrar-ne de nous. No s’estarà per llenya. En els redols amb arbres sembrats fa anys que hi ha baixes i molts d’arbres en mal estat. En canvi, els ametlerars joves o més ben duits i amb varietats més resistents a la Xylella no mostren una afectació important, però sí que pateixen atacs de fongs i altres malalties de la fusta. Amb tot això, s’està produint un canvi i una renovació de l’ametlerar. Amb el temps se’n veuran els resultats i sabrem si la producció d’ametla a Mallorca continua sent significativa..

Cargando
No hay anuncios

Grans formatges Son Jover

Són elaborats amb llet d’ovella roja mallorquina i cabra

Cargando
No hay anuncios

La formatgeria de Son Jover, d’Inca, continua amb la seva tasca d’elaborar formatges amb llet d’ovella i de cabra. La tasca que han fet Antoni Seguí, Margalida Villalonga i els seus fills ha estat posar en marxa i consolidar una producció de formatge a partir de l’ovella roja mallorquina, una raça autòctona amb bones aptituds lleteres, a la qual després han incorporat les cabres, amb la finalitat de diversificar i millorar la qualitat dels formatges i iogurts que elaboren amb tècniques artesanes. Així, els iogurts, els brossats i els formatges curats, semicurats, tous i tendres ofereixen una insospitada diversitat de sabors que, de qualque manera, recorden les aromes dels antics formatges de la pagesia tradicional, però també incorporen detalls de modernitat i procediments d’altres cultures formatgeres que els enriqueixen i fan més atractius.

Ramaderia ovina

Cargando
No hay anuncios

Cal oferir bon producte i comercialitzar-lo bé

La reducció de la cabana d’ovelles és un fet i també ho és la continuïtat de la tendència a la minva del consum de carn de xot. El panorama és el que és, però això no basta per entendre els problemes endèmics que pateixen els ramaders. Estam massa avesats a donar la culpa als altres i a no veure els problemes que depenen de nosaltres. Ja fa anys que s’insisteix que per fer front a les dificultats del sector no hi ha més armes que la unió dels ramaders i la qualitat del producte. I això és el que sovint falla. No és possible combatre-ho amb la producció externa i aconseguir un preu digne si no hi ha un bon producte i la comercialització necessària per fer-lo arribar als consumidors com el que és. Afortunadament, hi ha ramaders que ho han entès i, de manera cooperativa, estan fent una producció bona i rendible.

Cargando
No hay anuncios

Cooperació coperativa

La producció mallorquina aprofita els coneixements dels aragonesos

Cargando
No hay anuncios

La col·laboració amb cooperatives d’altres llocs dona resultat. Oviaragón és un gran complex ramader cooperatiu, radicat a Aragó, que ha aconseguit posicionar-se com una empresa líder a l’Estat en la producció i comercialització de carn ovina, amb capacitat exportadora a qualsevol lloc del món, compatible amb la distribució de productes carnis d’alta qualitat. El grup ha aconseguit cobrir tots els camps d’aquesta ramaderia: producció d’aliments per al bestiar, selecció genètica, races autòctones, marques de qualitat, aprofitament de les pells, tractaments sanitaris, engreix, sacrifici i comercialització, sense deixar de banda els aspectes socials i ambientals d’una ramaderia moltes vegades extensiva i sempre amb un impacte directe en el territori. Els resultats són positius i el capital de coneixements acumulat s’ha utilitzat a favor de la producció ovina mallorquina, amb la qual cosa s’ha aconseguit un producte de qualitat que, ara per ara, es transporta a la Península per aprofitar el millor preu.

Confitures de prunes

És una iniciativa benèfica i que evita la tudadissa de la fruita

La confitura de pruna elaborada per Terracor i Amadip Esment feta amb prunes vermelles mallorquines procedents de Manacor és un projecte amb moltes implicacions. La fruita ve de finques conrades a través del mètode de l’agricultura integrada, que vol mantenir la sostenibilitat de les produccions a través de la cura de l’entorn. Per fer la confitura, s’han utilitzat prunes de bona qualitat i òptimes condicions de sabor i color, però que tenen defectes de forma o manca d’homogeneïtat que no les fan adequades per a la comercialització en fresc. La iniciativa representa un vincle de col·laboració entre la pagesia i una entitat dedicada a donar suport a les persones discapacitades i, d’altra banda, les dues entitats col·laboren a reduir la tudadissa d’aliments i a proporcionar valor afegit a les matèries primeres cultivades en el nostre entorn.