TOCAR TERRA
Societat 04/01/2019

Aprofitar el bon temps

Mateu Morro
3 min
Aprofitar el bon temps

Bonança meteorològica

El bon clima ha permès avançar feines que anaven endarrerides

Aquests dies de sol i bon temps han anat bé per als pagesos. Els sementers s’han eixugat i s’hi han pogut avançar les feines de llaurar i sembrar que anaven enrere a causa de les pluges. S’han exsecallat les oliveres, aprofitant que enguany hi ha hagut poca oliva a molts de llocs, i n’hi ha que també els ha llegut aprofitar per llevar arbres morts i preparar per sembrar-ne de nous. No s’estarà per llenya. En els redols amb arbres sembrats fa anys que hi ha baixes i molts d’arbres en mal estat. En canvi, els ametlerars joves o més ben duits i amb varietats més resistents a la Xylella no mostren una afectació important, però sí que pateixen atacs de fongs i altres malalties de la fusta. Amb tot això, s’està produint un canvi i una renovació de l’ametlerar. Amb el temps se’n veuran els resultats i sabrem si la producció d’ametla a Mallorca continua sent significativa..

Grans formatges Son Jover

Són elaborats amb llet d’ovella roja mallorquina i cabra

La formatgeria de Son Jover, d’Inca, continua amb la seva tasca d’elaborar formatges amb llet d’ovella i de cabra. La tasca que han fet Antoni Seguí, Margalida Villalonga i els seus fills ha estat posar en marxa i consolidar una producció de formatge a partir de l’ovella roja mallorquina, una raça autòctona amb bones aptituds lleteres, a la qual després han incorporat les cabres, amb la finalitat de diversificar i millorar la qualitat dels formatges i iogurts que elaboren amb tècniques artesanes. Així, els iogurts, els brossats i els formatges curats, semicurats, tous i tendres ofereixen una insospitada diversitat de sabors que, de qualque manera, recorden les aromes dels antics formatges de la pagesia tradicional, però també incorporen detalls de modernitat i procediments d’altres cultures formatgeres que els enriqueixen i fan més atractius.

Ramaderia ovina

Cal oferir bon producte i comercialitzar-lo bé

La reducció de la cabana d’ovelles és un fet i també ho és la continuïtat de la tendència a la minva del consum de carn de xot. El panorama és el que és, però això no basta per entendre els problemes endèmics que pateixen els ramaders. Estam massa avesats a donar la culpa als altres i a no veure els problemes que depenen de nosaltres. Ja fa anys que s’insisteix que per fer front a les dificultats del sector no hi ha més armes que la unió dels ramaders i la qualitat del producte. I això és el que sovint falla. No és possible combatre-ho amb la producció externa i aconseguir un preu digne si no hi ha un bon producte i la comercialització necessària per fer-lo arribar als consumidors com el que és. Afortunadament, hi ha ramaders que ho han entès i, de manera cooperativa, estan fent una producció bona i rendible.

Cooperació coperativa

La producció mallorquina aprofita els coneixements dels aragonesos

La col·laboració amb cooperatives d’altres llocs dona resultat. Oviaragón és un gran complex ramader cooperatiu, radicat a Aragó, que ha aconseguit posicionar-se com una empresa líder a l’Estat en la producció i comercialització de carn ovina, amb capacitat exportadora a qualsevol lloc del món, compatible amb la distribució de productes carnis d’alta qualitat. El grup ha aconseguit cobrir tots els camps d’aquesta ramaderia: producció d’aliments per al bestiar, selecció genètica, races autòctones, marques de qualitat, aprofitament de les pells, tractaments sanitaris, engreix, sacrifici i comercialització, sense deixar de banda els aspectes socials i ambientals d’una ramaderia moltes vegades extensiva i sempre amb un impacte directe en el territori. Els resultats són positius i el capital de coneixements acumulat s’ha utilitzat a favor de la producció ovina mallorquina, amb la qual cosa s’ha aconseguit un producte de qualitat que, ara per ara, es transporta a la Península per aprofitar el millor preu.

Confitures de prunes

És una iniciativa benèfica i que evita la tudadissa de la fruita

La confitura de pruna elaborada per Terracor i Amadip Esment feta amb prunes vermelles mallorquines procedents de Manacor és un projecte amb moltes implicacions. La fruita ve de finques conrades a través del mètode de l’agricultura integrada, que vol mantenir la sostenibilitat de les produccions a través de la cura de l’entorn. Per fer la confitura, s’han utilitzat prunes de bona qualitat i òptimes condicions de sabor i color, però que tenen defectes de forma o manca d’homogeneïtat que no les fan adequades per a la comercialització en fresc. La iniciativa representa un vincle de col·laboració entre la pagesia i una entitat dedicada a donar suport a les persones discapacitades i, d’altra banda, les dues entitats col·laboren a reduir la tudadissa d’aliments i a proporcionar valor afegit a les matèries primeres cultivades en el nostre entorn.

stats