Societat 01/10/2019

Una aplicació per comprar menjar barat i evitar el malbaratament

Un total de 31 establiments de Palma fan servir Too Good to Go per oferir a preus baixos els productes del dia que no s'hagin venut

A. T.
2 min
La majoria dels "superaliments" es troben a la dieta mediterrània / I.BUJ

PalmaLa Comissió Europa estima que cada any es desaprofiten al món més de 1.300 milions de tones d'aliments, 89 milions de les quals corresponen a Europa. A més, es calcula que per cada habitant es malbaraten 179 quilos de menjar en bon estat, de manera que es generen, en total, unes 170 tones de CO2 cada any. Per evitar aquestes conseqüències, l'aplicació Too Good to Go ofereix als comerços posar a la venda a preus baixos els productes del dia que no s'han venut. Només a Palma, ja s'han sumat a la iniciativa 31 establiments.

A Palma, alguns dels comerços que ofereixen aquest servei són el forn Santagloria, Herbolario Navarro, la fruiteria Joan Miró i Pescados Marilén al mercat de l'Olivar. "Pagant quatre euros m'he enduit una amanida i alguns dolços d'una cafeteria vegana que m'agrada molt", explica una usuària. Encara que "mai no saps què t'enduràs, és molt còmode perquè pots escollir des de casa l'establiment que tinguis més a prop". L'únic inconvenient, diu, és que "depenent del lloc has d'esperar a una hora determinada per anar-ho a cercar".

L'horari de recollida varia segons el comerç i el seu tancament. Mentre que alguns obren el termini a les 16 h, d'altres ho fan entre les 20 i les 21 h. En total, a Mallorca hi ha 34 establiments que fan servir l'aplicació; a Eivissa, 7 i a Menorca, 4.

Segons Too Good to Go, "vendre una barra de pa que s'hauria llençat als fems equival a estalviar un quilòmetre de CO2 d'un cotxe". Cal tenir en compte que no només suposa la pèrdua de l'aliment, sinó tots els recursos i processos que s'han invertit a produir-lo. A més, la gestió dels residus que es generen suposa un 8% de les emissions globals dels gasos d'efecte hivernacle.

stats