Societat 24/08/2020

L'aplicació Radar Covid ja funciona a les Balears

Quan es descarrega, permet rebre avisos en cas d'haver estat durant més de 15 minuts i a menys de dos metres de distància d'una persona que hagi introduït el resultat positiu en coronavirus al mòbil

A. T.
2 min
Aplicació Radar Covid

PalmaL'aplicació del govern espanyol Radar Covid ja està operativa a les Balears des d'aquest dilluns, segons ha anunciat la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial a través del seu compte de Twitter i ha pogut confirmar l'ARA Balears amb fonts tant del Govern balear com de l'espanyol. "Les Balears han completat el procés tècnic necessari i el sistema ja està plenament operatiu", ha comunicat la Secretaria d'Estat. Les Illes se sumen a les set comunitats que tenen en funcionament aquesta eina (Andalusia, Cantàbria, Aragó, Canàries, Extremadura i Castella i Lleó), la qual compta, a més, amb el català com a tercer idioma disponible, juntament amb el castellà i l'anglès.

L'app, que ja funciona tant per a Apple com per a Android, no guarda ni envia cap mena de dada personal de l'usuari. Tampoc fa ús de dades de geolocalització i es basa tan sols en la connexió Bluetooth. El telèfon que la tingui instal·lada periòdicament enviarà per Bluetooth un codi aleatori únic que rebran i guardaran tots els telèfons propers que també tinguin la mateixa eina o una altra de compatible amb el mateix estàndard. També rebrà, al seu torn, el dels altres mòbils. Mentre els telèfons estiguin a prop, es continuaran intercanviant codis aleatoris i es crearà un registre que es guardarà 14 dies.

Si en algun moment dels següents catorze dies es detecta la covid-19 en cap dels propietaris dels aparells, l'infectat rebrà un codi del sistema de salut que podrà introduir a l'aplicació, que alhora avisarà els usuaris que també la tinguin i hagin estat en contacte estret amb l'infectat per covid-19. L'aplicació entén per contacte estret qualsevol persona amb qui l'usuari hagi estat a menys de dos metres i durant un mínim de quinze minuts.

Fonts de la Secretaria d'Estat encarregada de posar l'aplicació en marxa han explicat a l'ARA Balears que "el servidor s'actualitza dues vegades al dia amb les dades de tots els mòbils i envia el llistat de codis positius, que són indicadors anònims". D'aquesta manera, és gairebé impossible saber exactament quina persona està contagiada.

En rebre la notificació, l'app ofereix un número de telèfon del centre de salut perquè l'usuari es posi en contacte amb un rastrejador, que s'encarrega de fer preguntes més concretes per estimar el risc de contagi. Segons fonts de la Conselleria de Salut, els professionals sanitaris s'estan acabant de formar per conèixer tots els protocols de l'aplicació, de manera que entre dimarts i dimecres ja estaran totalment preparats.

stats