Maternitat

Ana Obregón té una filla per ventre de lloguer als 68 anys i el PP s'obre a legalitzar-los

Irene Montero recorda que la gestació subrogada és "violència", després que l'actriu hagi utilitzat aquesta via per ser mare

5 min
Ana Obregón en una de les seves poques aparicions públiques posteriors a la mort del seu fill Aless Lequio

Barcelona / MadridEl debat al voltant de la gestació subrogada ha tornat amb força aquest dimecres al terreny polític i mediàtic després que hagi transcendit que Ana Obregón, de 68 anys, va viatjar fins a Miami el 20 de març per recollir la filla que ha obtingut mitjançant un ventre de lloguer. La notícia, a la qual la revista ¡Hola! posa imatges, ha desfermat un torrent de reaccions polítiques amb posicions enfrontades sobre una pràctica que és il·legal a Espanya. Així ho ha destacat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha recordat que la legislació espanyola reconeix aquesta pràctica –i la seva publicitat– com "una forma de violència contra les dones". El PP, per contra, ha obert la porta a debatre la legalització dels ventres de lloguer sempre que no existeixi una contraprestació econòmica per a les mares gestants.

Tot i matisar que hi ha una reflexió oberta al partit sobre el tema, fonts de la direcció dels populars han apostat per obrir el debat de la regularització, així com la possibilitat d'avalar legalment aquesta pràctica amb el requisit que no existeixi "en cap cas" cap tipus de pagament de manera indirecta o directa. Els conservadors han deixat clar que la seva línia vermella és la "mercantilització" que suposa en la majoria dels casos la gestació subrogada, però també apunten que és un debat delicat en què hi ha "diferents sensibilitats".

A favor o en contra dels ventres de lloguer? Això en pensen els catalans

De fet, en l'últim debat ideològic que va mantenir el partit en el congrés de l'any 2017, va evitar posar per escrit la seva posició sobre aquesta qüestió. Es limitaven a recordar que és un tema amb "opinions i posicions diverses" i que "requereix un debat en profunditat, seriós i serè". Els populars posaven l'accent en la protecció dels nens que neixen mitjançant un ventre de lloguer. De fet, en declaracions als periodistes, la secretària general del PP i portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, tampoc ha definit la posició del partit i s'ha limitat a reclamar un marc de "reflexió serena" sense oblidar que "hi ha nens que tenen drets que han de ser garantits".

En canvi, qui sí que té una posició clara sobre aquesta qüestió és Ciutadans. El partit d'Inés Arrimadas s'ha posicionat a favor de legalitzar els ventres de lloguer en reiterades ocasions, sempre que sigui de manera "altruista", ha recordat aquest dimecres el portaveu taronja, Edmundo Bal: "Poder possibilitar que una persona que, per les raons que sigui, no pugui engendrar fills d'una manera natural pugui conformar la família que vol o té al cap formar". El partit taronja ha entrat diverses iniciatives al Congrés sense èxit, perquè el PSOE i Unides Podem s'hi han oposat, així com també el PP.

"No s'oblidin mai de les dones que hi ha al darrere", ha reclamat la ministra Montero (Unides Podem), referint-se a les mares biològiques de la gestació subrogada, i ha assenyalat que "hi ha un biaix de discriminació per pobresa clar". "No us oblideu que és una pràctica que no és legal a Espanya, que està reconeguda al nostre país com una forma de violència contra les dones", ha afegit en referència a la llei de drets sexuals i drets reproductius. "Està regulada, és una pràctica que no és legal, també està prohibida la seva publicitat i la nova llei la reconeix com una forma de violència contra les dones", ha insistit la ministra, que ha qualificat "d'absoluta precarietat" la situació de les dones que es presten a gestar embrions de tercers.

Des del Congrés de Diputats, on avui té lloc la sessió de control al govern espanyol, també ha opinat la ministra socialista María Jesús Montero. La titular d'Hisenda ha expressat que des de l'executiu espanyol hi ha unanimitat en el rebuig als ventres de lloguer: "No hi estem d'acord. És explotació de la dona". Al preguntar-li si es pot evitar que aquesta pràctica prohibida a l'Estat es pugui fer a través de tercers països, Montero no ha entrat en detalls i ha dit que "cada cas concret s'ha d'analitzar de forma concreta". Com ella, el diputat del PSOE Patxi López també ha condemnat la decisió de la presentadora i actriu espanyola: "Estem en contra que es mercantilitzin els embarassos, que es puguin vendre i comprar els embarassos i la utilització del cos de la dona".

Els detalls de la polèmica

A la portada de la revista ¡Hola! , Obregón apareix fotografiada a la sortida de l'hospital tres dies després del naixement, que va tenir lloc al Memorial Regional Hospital de Miami. A la imatge sosté en braços la seva filla, que també es dirà Ana, i que ha nascut poc abans del tercer aniversari de la mort del fill de l'actriu, Aless Lequio. La gestació de la nena va començar el juny passat i el secretisme ha estat enorme. Segons ha transcendit, només les seves germanes i Alessandro Lequio, el seu excompany, sabien que una criatura estava en camí. Obregón va agafar un vol a Miami el 16 de març. Actualment continua als Estats Units, on s'estarà uns dies més fins que acabi de completar els tràmits burocràtics de l'adopció. Des d'allà, ha pronunciat les primeres paraules sobre la qüestió: "Ens han enxampat! Ha arribat una llum plena d'amor a la meva foscor. Mai més tornaré a estar sola. He tornat a viure", ha escrit al seu Instagram, on moltes cares conegudes del panorama rosa espanyol l'han felicitat.

A les imatges d'¡Hola! se la veu asseguda en una cadira de rodes amb la nena als braços i amb una infermera que les acompanya. Aquest fet ha estat molt criticat a les xarxes socials, ja que aquesta és la manera com surten de l'hospital les mares que han viscut un part, cosa que ella no ha fet. Segons detalla ¡Hola!, això forma part del protocol de l'hospital i s'aplica sempre per la seguretat de les seves pacients. Alguns usuaris a les xarxes han explicat que el centre no dona l'opció de sortir caminant amb normalitat per evitar hipotètiques demandes si els pacients caiguessin i es fessin mal, per això els porten en cadira fins a fora dels dominis del centre, on ja no tenen responsabilitat legal.

El fill d'Obregón va morir el 2020 amb 27 anys per culpa d'un sarcoma d'Ewing. La nova filla de l'actriu podrà conèixer tampoc el seu avi matern, el pare d'Ana Obregón, que va morir fa sis mesos, als 96 anys. La mare d'Obregón va morir el 2021. La seva primera aparició pública després de la mort del seu fill va ser el Nadal del 2020, quan va presentar les campanades al costat d'Anne Igartiburu a RTVE. Obregón ha fet poques aparicions públiques i el seu principal projecte ha estat la Fundació Aless Lequio, que recapta fons per lluitar contra els sarcomes. Recentment, també es va saber que vol publicar un llibre que el seu fill va deixar inacabat, anomenat El chico de las musarañas, que sortirà a la venda el 19 d'abril.

stats