Amnistia Internacional denuncia "una violació dels drets humans" per part de la policia a Melilla

Unes imatges mostren agents colpejant un dels migrants que va aconseguir creuar la tanca en un salt multitudinari

Gerard Mira
2 min
Agent de la Guàrdia Civil a la valla de Melilla

BarcelonaAmnistia Internacional (AI) ha denunciat "una violació de drets humans" en els intents de saltar la tanca que s'han produït a Melilla al llarg de la setmana, i critica un "tracte cruel i desmesurat" contra migrants per part dels cossos policials de l'Estat. Les crítiques obeeixen, sobretot, a les imatges publicades per RTVE en què es poden veure agents colpejant un home que havia aconseguit passar la tanca. Aquest divendres al matí, un miler de persones han intentat tornar-la a saltar, segons dades del ministeri de l'Interior, pel mateix lloc on també aquest dimecres més de 2.500 persones ja ho van intentar i només una cinquena part va aconseguir superar-la. I dijous passat, més d'un miler de persones ja van intentar creuar-la pel mateix punt. En total, aquesta última setmana quasi 5.000 persones han intentat passar a la força pel pas fronterer de Melilla. Només 871 ho han aconseguit.

Salt a la valla de Melilla

La responsable de política interior i experta en refugi i immigració d'AI a Espanya, Virginia Álvarez, ha criticat les imatges del vídeo enregistrat ahir, en què es veuen "agents colpejant de manera injustificada persones migrants i possibles refugiades". "A les nostres pròpies fronteres es castiga els migrants amb extrema brutalitat", ha lamentat. Amnistia exigeix al govern espanyol una investigació exhaustiva i immediata "sobre els possibles casos de devolucions en calent que s'han produït, contràries al dret internacional, i sobre l'ús excessiu de la força dels agents policials". La Federació Andalusia Acull, que vetlla per les necessitats bàsiques de les persones migrants, s'ha sumat a la denúncia: "Hi ha indicis que s'han produït devolucions il·legals de persones", ha denunciat en un comunicat.

El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha demanat informació sobre l'actuació policial a la secretaria d'estat de Seguretat i ha obert una actuació d'ofici arran de les imatges difoses per mitjans de comunicació i xarxes socials. També ha reiterat a la secretaria la importància de garantir que els agents vagin sempre identificats perquè, tal com es pot veure al vídeo, no tots portaven placa. "Els agents han de respectar el dret a la integritat física i moral de les persones, que no poden ser sotmeses a tractes inhumans i degradants", ha afirmat en una nota de premsa.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande‑Marlaska, que es desplaçarà dissabte a Melilla per donar suport al cos de la Guàrdia Civil, s'ha centrat en destacar la "violència mostrada pels migrants" i ha defensat l'actuació policial en la roda de premsa posterior al consell de ministres: "Ens solidaritzem amb els més de 50 guàrdies civils que han resultat ferits aquests dies a la frontera". I ha afegit la "importància de la col·laboració entre les forces de l'ordre del Marroc i el comandament de la Guàrdia Civil". "En un estat democràtic, en unes fronteres de la Unió Europea, no podem permetre que siguin atacades violentament, ni tampoc les forces i cossos de seguretat de l'Estat. I això no té res a veure amb la solidaritat amb tots els col·lectius vulnerables i amb les persones que intenten buscar una vida millor", ha conclòs el ministre.

stats