Societat 10/09/2019

La fiscal ambiental a les Balears demana una unitat de Seprona exclusiva per a la Fiscalia

Rosario García Guillot ha presentat la nova Comissió de Medi Ambient del Col·legi d'Advocats

K. O.
2 min
Un agent del Seprona en una imatge d'arxiu.

PalmaLa fiscal delegada de Medi Ambient de la Fiscalia a les Balears, Rosario García Guillot, ha explicat aquest dimarts que voldria tenir una unitat del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil que fes feina exclusivament dins el seu departament. Aquest cos és una policia judicial especialitzada en delictes ambientals i el fiscal estatal de Medi Ambient sí que té una unitat amb biòlegs i experts que fan informes específics en aquesta matèria i que tenen competències a tot Espanya. Així ho ha explicat García durant la presentació de la Comissió de Medi Ambient del Col·legi d'Advocats de les Illes Balears (ICAIB)

García ha dit que el ministeri públic sol actuar quan "ja s'ha produït el delicte" i que normalment l'actuació es restringeix a l'àmbit penal "malgrat la importància de la prevenció", ha considerat. Entre els principals delictes ambientals, la fiscal ha destacat tots els que tenen a veure amb l'ordenació del territori i incendis, delictes contra la fauna i maltractament animal. Aquests darrers són els que més temps d'investigació requereixen perquè hi sol haver normatives municipals i molt específiques. Sobre això, García Guillot ha comentat que es podrien fer cursos o programes educatius per a les persones condemnades per maltractament animal. Respecte de l'ordenació territorial, la fiscal ha considerat que a les Balears s'ha avançat "molt" amb l'Agència de defensa del territori depenent del Consell de Mallorca.

El president de la nova comissió ambiental de l'ICAIB, Javier Fernández, ha comentat que aquest nou organisme és molt necessari per exigir més conscienciació i educació ambiental. També per pressionar els poders públics i l'Administració perquè actuï i es compleixin les normatives administratives i penals com cal. D'altra banda, l'advocada Blanca Llopis, membre de la junta, ha comentat que la comissió impulsarà el reciclatge als despatxos d'advocats, la reducció de l'ús de paper i l'ús d'energia sostenible.

stats