Societat 22/12/2022

Els alumnes de l'Institut La Ribera de Palma no entenen que els 'nous' amics ucraïnesos hagin de marxar

Han llegit un manifest molt crític amb les administracions públiques, perquè algunes famílies perdran el suport d'allotjament i hauran de partir, i abandonar un centre que els ha acollit

ARA Balears
2 min
Alumnes de l'Institut La Ribera, contra la sortida d'alumnes ucraïnesos del centre.

Palma"No volem que els nostres amics ucraïnesos se'n vagin". Aquesta és la frase que han repetit els alumnes de l'institut de Secundària La Ribera, a la Platja de Palma, durant un acte aquest dijous en el qual s'ha llegit un manifest lamentant que alguns alumnes ucraïnesos arribats fa només uns mesos hauran de deixar el centre. El motiu és que una sèrie de famílies que no podran continuar allotjades a l'Hotel Palma Bay, perquè s'acaba la cobertura. El motiu és que el nombre de places del programa d'acollida al qual dona suport l'Estat és de 50, i actualment el nombre és de 185 . "El motiu d’aquest escrit és poder expressar la nostra tristor i el nostre malestar per unes notícies que ens arriben, ens commouen i ens preocupen: aquesta Mallorca que els va acollir amb els braços oberts ara no té clar si els podrà continuar ajudant", han lamentat alumnes i professors del centre, durant la lectura del manifest.

"Han estat atesos per la Creu Roja, que sabem que amb l’arribada d’aquestes persones no ha vist augmentat el nombre de mans molt necessàries per ajudar, que s’han vist desbordats per aquesta situació, però que no han abaixat mai els braços i han continuat donant un cop (o molts) de mà amb els recursos humans i materials que han tingut a l’abast", han continuat. Alumnes i alguns educadors critiquen les administracions per no planificar bé els recursos d'atenció, i acollir fins a més de 300 persones amb allotjament inclòs en un primer moment, i ara ser incapaços de mantenir els alumnes als centres on s'han anat integrant. "Per aquí tenim una de les nostres alumnes que ens deia que la seva vida amb 16 anys es redueix a records i a les poques pertinences que caben dins una maleta… Perquè han vist en uns mesos com han hagut de sortir del seu país, abandonar cases, família, amics, arribar a Mallorca i instal·lar-se a l’Hospital de Sant Joan de Déu, fa un mes i mig traslladar-se a l’hotel Palma Bay i, des de fa dues setmanes, haver de cercar un pis on instal·lar-se, cercar una feina precària, o fins i tot plantejar-se fer la petita maleta que passegen i haver de partir a la Península o a algun altre lloc d’Europa i començar una altra vegada amb la incertesa de no saber què passarà amb les seves vides", diu el manifest elaborat al centre educatiu de la Platja de Palma, el que més alumnes ucraïnesos acull.

La Creu Roja ha explicat aquesta setmana a l'ARA Balears que el programa d'acollida s'ha flexibilitzat al màxim, però que si hi ha recursos públics com l'allotjament a altres indrets de l'Estat, no queda més remei que repartir aquestes famílies, perquè ara mateix a Mallorca el nombre d'usuaris d'aquesta cobertura completa és molt superior al previst. En principi, les administracions esperaven que les famílies anassin resolent la seva situació amb l'obtenció de llocs de feina, ja que se'ls va atorgar permís de treball de manera immediata, però la realitat ha resultat més complicada. Algunes famílies ucraïneses, molt agraïdes per tot el tracte rebut, no entenen com ara no poden gaudir de cap suport en matèria d'allotjament, i en tot cas se'ls ofereix l'opció d'anar a la Península. La Creu Roja va insistir a l'ARA Balears que "no deixarem sense cobertura ningú".

stats