Societat 25/05/2021

Alumnes de l'escola Mata de Jonc de Palma envien una sonda a l'espai

L'han construit ells mateixos i han aconseguit que arribi a 10.000 metres

ARA Balears
1 min
Imatge del llençament de la sonda.

PalmaEls alumnes de 3r d'ESO de l'escola Mata de Jonc de Palma han enviat una sonda a l'espai aquest dimarts des del campus de la Universitat de les Illes Balears. L'han construïda ells mateixos i han aconseguit que arribi a 10.000 metres, dins la troposfera, segons ha informat la UIB, que ha donat suport al projecte. Aquesta iniciativa, que rep el nom de projecte Eclipsi, també ha tingut el suport de l’Axencia Espacial Escolar Galega i del divulgador educatiu Sergi del Moral.

Es tracta d'un projecte transversal de les assignatures de Tecnologia i Física i Química del centre, gràcies al qual els alumnes han treballat diversos coneixements, com ara les parts de l'atmosfera, el comportament dels gasos o la programació de plaques Arduino (circuits integrats en què es poden gravar instruccions amb llenguatge de programació).

Han construït l'objecte a partir d'un globus d'heli, una capsa dins la qual han instal·lat sensors i càmeres domèstiques, i un paracaigudes per a l'aterratge. Està previst que el vol sigui d'una durada aproximada de tres hores i que la sonda aterri al Llevant de Mallorca. Gràcies al localitzador GPS que hi han instal·lat, podran recuperar-la i analitzar-ne les imatges i les dades que hauran recollit de l'atmosfera.

Cap a les tres de l'horabaixa els alumnes han informat que la sonda es trobava a prop de Cala Mesquida, "segons les darreres ubicacions que ha enviat abans que s'acabàs la bateria". Expliquen que aquestes ubicacions les han enviades quan encara no havia tocat terra i, per tant, "encara tenim esperances de trobar-la".

stats